Nogomet
130

Sušićev (ne)očekivani spisak: Ima li među Zmajevima mjesta za čak trojicu igrača HNL-a?

Piše: Edin Isanović
Povlači li Pape prave poteze? (Foto: Klix.ba)
Povlači li Pape prave poteze? (Foto: Klix.ba)
Selektor bh. nogometne reprezentacije Safet Sušić je u nedjelju objavio spisak igrača na koje računa u prijateljskom okršaju protiv Egipta u Innsbrucku. Popularni Pape pozvao je za pomenuti dvoboj čak tri igrača iz HNL-a; Tina Sušića, Zorana Kvržića i Avdiju Vršajevića.

Uz veliki respekt prema MAX TV Prvoj ligi, postavlja se pitanje - da li je toliko kvalitetna da čak tri igrača budu u reprezentaciji koja je učesnik narednog Mundijala?

Selektor je na spisak stavio i bratića Tina Sušića (igra na poziciji ofanzivnog veznog) koji, bez dvojbe, ima potencijal. Treba napomenuti kako su ga i selektor Sušić i hrvatski mediji pokušali nametnuti kao zadnjeg veznog igrača, što ipak nije njegova prirodna pozicija.

Također, debitant na reprezentativnom spisku je Anel Hadžić, veznjak Sturma. Ovaj igrač iskazao je želju za nastupom u dresu Zmajeva u trenucima kada se nije moglo znati da će se bh. tim plasirati na Svjetsko nogometno prvenstvo. Hrabro i jasno je odbio reprezentaciju Austrije. Svojim ponašanjem, odnosom i kvalitetom zaslužio je šansu. I na njemu je velika odgovornost, a jedino mjerilo svega je teren. Pokušat će se nametnuti kako bi se ukrcao na let za Brazil.

Zbog čega je zapostavljen Muslimović?

Ipak, ne možemo se oteti dojmu da su pojedini igrači možda i neopravdano zapostavljeni. Prvi na listi je Zlatan Muslimović koji je u nedjelju postigao je odlučujući gol u ustakmici kineskog Superkupa između Guizhou Renhea i Guangzhoua. Muslimović je pogodio u 35. minuti i tako donio veliko slavlje i trofej svojoj ekipi.

Zlatan je uvijek davao maksimum za dres sa državnim grbom, reprezentacija mu je bila na prvom mjestu, igrao je do krajnjih granica svojih mogućnosti. Selektor je izjavio kako je odlaskom u daleku Kinu sebi zatvorio vrata reprezentacije. "Ako se vrati na Stari kontinent, imat će puno veće šanse da dobije poziv", izjavio je svojevremeno Pape. Podsjećamo da se selektor predomislio kada je nepozivanje igrača iz Azije u slučaju Zvjezdana Misimovića koji je našao svoje mjesto među Zmajevima.

No, postavlja se pitanje da li je Muslimović zaslužio barem častan oproštaj. Da li je prijateljska utakmica bila idealna za takav scenarij? I ono osnovno - je li kineska liga lošija od prosječne hrvatske lige.

Svakako, bh. državni tim trenutno ima samo dva napadača - Džeku i Ibiševića. Sve sugerira da je u svlačionici potreban još jedan klasični špic.

Neophodne određene korekcije

Dalje, Muhamed Bešić, zvanično je proglašen za najboljeg igrača mađarske lige. Ipak, to nije puno utjecalo na selektora koji se odlučio za Vranješa i Šunjića. Ne želimo ništa nametati, ali procjenite sami da li su oni kvaliteniji nogometaši od igrača Ferencvaroša. Osim toga, Bešić je alternativa za poziciju - zadnji vezni.

Očigledno da nakon fijaska doživljenog u prijateljskim utakmicama protiv SAD-a i Argentine nisu izvučene jasne pouke. Upravo ti mečevi pokazali su koji igrači mogu odgovoriti visokim zahtjevima. Neki će prigovoriti selektoru kako je bespotrebno otpisao Rahimića, da nije dao šansu Mahmutoviću, nije pogledao Cocalića...

Naposljetku, posljednji bedem Zmajeva bit će na velikim iskušenjima u dvobojima na Mundijalu protiv Argentine, Nigerije i Irana. U takvim sudarima bit će potrebni najkvalitetniji i najspremniji.

Dakako, Sušić je prvi bh. selekciju odveo na veliko takmičenje i zaslužuje veliko poštovanje javnosti, niko mu se ne treba miješati u posao. No, za solidan rezultat na Mundijalu potrebne su određene korekcije prije nego što kola krenu niz brdo.

Za Zmajeve trebaju igrati samo najbolji!