Nogomet
43

Sušić uigrava udarnu postavu za Argentinu: Na Meksiko sa jednim špicem?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Bh. nogometna reprezentacija prije nekoliko dana je savladala Obalu Slonovače u prijateljskom okršaju rezultatom 2:1. Tako su Papetovi izabranici prekinuli seriju od dva uzastopna poraza (Argentina i Egipat) i sa dosta samopouzdanja očekuju naredni prijateljski sudar sa Meksikom, te nastavak priprema za Mundijal.

Vrlo je važno kako se pripremiti za turnirsko nadmetanje. Sagledavajući dosadašnji učinak, ocjene su zaista pozitivne. No, slijedi ispit zrelosti protiv Meksikanaca, a onda i učešće na svjetskoj nogometnoj pozornici. U nastavku vam donosimo detelje koji su obilježili utakmicu sa Slonovima.

Nova formacija

Šef državnog tima Safet Sušić u okršaj sa državom sa zapada Afrike počeo je sa jednim špicem - Edinom Džekom (formacija 4-5-1). Također, udvostručio je bokove pa je tako meč od prve minute počeo Edin Višća i opravdao je povjerenje selektora.

Također, u udarnoj postavi svoje mjesto našli su Muhamed Bešić, Toni Šunjić i Ognjen Vranješ. Teško da će sva četvorica u narednim utakmicama biti u prvih jedanaest. Svakako, treba dodati da je selektor bio lišen usluga Senada Lulića i Ermina Bičakčića koji su neizostavni iz startne postave.

Pape će najvjerovatnije i u okršijama sa Meiksikom i Argentinom započeti sa jednim isturenim napadačem. Presudno je da Sušić odabere sistem igre kojim želi u perspektivi voditi reprezentaciju.

Dobra atmosfera

Klima u svlačionici Zmajeva je dobra. Svi igrači dobro rade na treninzima, svi se žele dokazati. Sve nabrojano stručni štab čini sretnim. Logično je da sazrijevanje jedne ekipe uzrokuje pad i rast forme, ali je taktičku i psihološku kompaktnost teško narušiti. Iako je ranije bilo određenih problema čini se da u našem dražvnom timu sve funkcioniše na najbolji mogući način. Vjerujemo da će se to nastaviti u budućnosti.

U St. Louisu se očitovalo da smo na dobrom putu. Nadamo se da će Sušić i njegovi saradnici povući najbolje poteze i u budućnosti.

Problemi u odbrani

Iako je bh. nogometna reprezentacija BiH uspjela savladati Obalu Slonovače u "oko je upalo“ da je posljednji bedem imao dosta problema. Ponekad se činilo da suparnici lako dolazili do šesnaesterca i stvarali prilike. Svakako, ovome treba dodati da utakmicu nije počeo Mujdža na desnom boku, te da je Šunjić uz Spahića bio drugi stoper.

Uz Bičakčića i nogometaša Freiburga to će, vjerujemo, izgledati mnogo čvršće i disciplinovanije. U narednom periodu treba usavršiti kretanje posljednje linije, zatvaranje suparnika, te što bezopasnije iznošenje lopte iz svog šesnaesterca. Meksikanci i moćni Argentinci kažnjavaju i najmanje greške.

Osnovna je stvar u nogometu organizacija igre. Svaki trener slaže profil igrača, za kojeg smatra da će mu pružiti ono što on u toj igri očekuje. Ukoliko želi visoku odbranu i plitku formaciju, uz pretpostavku bržih stopera koji znaju igrati, nužnije će biti vezisti znalci koji će znati igrati između linija i osigurati brzu protočnost igre – dodavanja. Ako Pape želi imati čvrst bok i preferirati kontranapad, dakako rastu akcije čvrstih defnzivnih vezista.

Višća i Bešić opravdali povjerenje

Edin Višća i Muhamed Bešić odigrali su izuzetno dobro. Brzonogi napadač turskog Istanbul BB-a pravio je mnogo problema odbrani Obale Slonovače. Kod prvog gola sjajno je pratio akciju i grešku jednog odbrambenog igrača. Presjekao loptu i šutirao. Golman je odbrani , ali je njegov imenjak Džeko pogodio za 1:0. Kada je objavio spisak za "operaciju Brazil“ selektor Sušić posebno je pohvalio igrača Ferencvaroša - Bešića.

To se pokazalo kao ispravo. U okršaju sa reprezentacijom iz Afrike pokazao je kako se odnosi prema dresu sa državnim grbom. Uklizaoavo je, trčao, pokrivao prostor, asistirao... Sve u svemu bio je na izuzetno visokom nivou. Muhamed je budućnost reprezentacije. Da pojednostavimo, Sušić je pronašao brzog igrača koji ima kvalitetan pas. Osim toga, unio je više agresivnosti u vezni red.

Navijači - uvijek 12. igrač

Navijači puni optimizma gledaju prema Brazilu. Uvijek su uz Zmajeve, daju maksimum sa tribina kako bi motivisali svoje ljubimce. Tako je bilo protiv Drogbe i sagrača, tako će biti protiv Meksika, tako će biti u budućnosti.

No, u narednim utakmicama temelj svega je strpljenje. Igrači ne smiju podleći prirodnom "tjeranju" s tribina na ofanzivu. Trebaju nametnuti svoje vrline. Uz gromoglasno navijanje pristalice Zmajeva mogu svojim ljubimcima olakšati posao. Izgledi za plasman u naredni krug su realni. Sve ovisi o nama.