Popularni Pape za Klix.ba
56

Sušić: Sarajevo ima veliku šansu za prolazak, Papca neću zvati

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije BiH posljednjih je sedmica u potrazi za igračima koji bi u predstojećim prijateljskim i utakmicama kvalifikacija trebali zaigrati u državnom dresu. U razgovoru za portal Klix.ba, popularni Pape govorio je o Saši Papcu, Edinu Džeki, bh. predstavnicima u ovogodišnjim evropskim takmičenjima, ali i o trenutnom stanju u Nogometnom savezu BiH.

Iako nije praksa da selektori prisustvuju održavanju Skupštine NS BiH, Sušić je ipak prisustvovao onoj koja se održala početkom ovog mjeseca, a na kojoj su delegati iz RS-a odbili organizovanje Premijer lige sa 12 klubova od sezone 2014/15., što je bio uslov UEFA-e. Selektor kaže kako će se dešavanja u krovnoj kući bh. nogometa odraziti i na reprezentaciju.

"Vidio sam da se opet dešavaju iste stvari. UEFA i FIFA su tražile od nas isto ono što traže od svih nogometnih federacija. Jedino nama trebaju vrijeme, upozorenje ili prijetnje da bi se na kraju to prihvatilo. Svakako da ova situacija nije prijatna. Pred početak kvalifikacija opet su počele priče o mogućoj suspenziji i kažnjavanju. To nije najbolji način da se pripremimo za ono što nas očekuje", kaže Sušić za portal Klix.ba

Traže se novi reprezentativci

U pripremama za predstojeće utakmice, prije svega za onu prijateljsku protiv Walesa, selektor često razgovara sa reprezentativcima, prati njihovu formu i učinak u klubovima.

"Najčešće razgovaram sa kapitenom Emirom Spahićem. Jučer sam htio razgovarati sa Harisom Medunjaninom, da vidim kakva je situacija s njim, ali nisam uspio da ga dobijem. Posebno pratim ove igrače koji su počeli igrati u kvalifikacijama za evropske utakmice", pojašnjava Sušić.

Reprezentacija BiH će definitivno predstojeće kvalifikacije igrati bez Saše Papca, koji je trenutno bez kluba.

"Papac treba tražiti neko novo rješenje. Ja sam razgovarao s njim, ali on u ovom trenutku niti ima klub, niti pretjeranu želju da nastavi karijeru. Insistirao sam da igra i dalje, čak sam mu rekao da dođe u našu ligu kako bih mogao računati na njega. Ali, nažalost, nisam vidio neku naročitu želju da nastavi karijeru, tako da se na njega ne može računati", kategoričan je selektor.

Spisak naredne sedmice

Osim Papca, u reprezentaciji ima još nekoliko igrača koji su na zalasku karijere i Sušić u Evropi traži potencijalne reprezentativce.

"U ovom trenutku imam 15-ak sigurnih igrača, ima još slobodnih mjesta. Ali, vidjet ćemo. Imaju još revanš utakmice u evropskim takmičenjima, pa ćemo vidjeti. Do 01. augusta bih trebao objaviti spisak za utakmicu protiv Walesa".

Sead Hajrović, nogometaš omladinskog pogona Arsenala, definitivno je jedan od igrača na kojima bi se reprezentacija BiH u budućnosti mogla zasnivati. Sušić kaže da će, kada bude igrao za prvi tim Tobdžija, definitivno biti pozvan da brani boje BiH.

"On ima švicarsko državljanstvo kao i njegov brat Izet koji nastupa u Grasshopperu. O njemu je vrlo rano još govoriti. Kada jedan igrač počne igrati za prvu ekipu, tek onda selektor A reprezentacije može računati na njega", kaže Pape.

Klubovi razočarali u Evropi

Sušić kaže kako nije zadovoljan prikazanim igrama bh. klubova u evropskim takmičenjima.

"Tri kluba su razočarala. Borac je izbacila ekipa koja je slabija. Željo me razočarao u drugom poluvremenu u kojem su igrači bili katastrofalni. Bio sam u Mariboru i nije mi jasno da su mogli primiti četiri gola u 45 minuta. Gledao sam i Široki Brijeg, koji je također slabo igrao. Srećom, uspjeli su izjednačiti u posljednjoj minuti pa imaju neke teoretske šanse da se kvalifikuju. Sarajevo je odigralo dobro i ima najveće šanse da prođe, mada ne smijemo zaboraviti da Bugari imaju jaku ekipu i prednost iz prve utakmice, koja nije zanemarujuća".

Protekle sedmice mnogobrojni mediji prenijeli su navodnu izjavu Papetovog starijeg brata Seada Sušića o mogućem prelasku Edina Džeke u Milan. Selektor kaže da je i njemu rekao ono što je izjavio i za novinara iz Beograda koji radi za italijanske novine.

"Rekao mu je ono što mnogi govore kada je Džeko u pitanju, iako ja mislim da svi ne bi trebali davati komentare kada je u pitanju napadač bh. reprezenatcije. Za Džeku čak ni ja ne dajem velike komentare. On je taj koji treba odlučiti gdje će igrati sljedeće sezone. Najbolje bi bilo da ga puste na miru da sam odluči", kaže Sušić na kraju razgovora za portal Klix.ba.