Nogomet
337

Sušić protiv Irana odrađuje posljednju utakmicu na klupi Zmajeva?

Piše: J. H.
Safet Sušić nakon poraza od Nigerije (Foto: Feđa krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić nakon poraza od Nigerije (Foto: Feđa krvavac/Klix.ba)
Selektoru nogometne reprezentacije Safetu Sušiću nakon utakmice protiv Irana istječe ugovor koji je potpisao prije četiri godine.

Popularni Pape je ugovor sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine potpisao početkom januara 2010. godine. Tada dvogodišnji ugovor automatski je produžen nakon kvalifikacija za Euro 2012. i važi do kraja juna ove godine.

Već naredne sedmice Sušić će imati odriješene ruke kada je u pitanju njegova trenerska karijera.

Iako je u nekoliko navrata u razgovoru za portal Klix.ba naglašavao da do maja želi znati situaciju kada je u pitanju novi ugovor, to se nije desilo.

"Ako dođemo do polufinala, selektor će biti bez ugovora", kazao nam je Pape kroz šalu prije dva mjeseca.

Kasnije, Sušić je izrazio svoju želju ostanka na klupi Zmajeva.

"Da li ću nastaviti saradnju trebalo bi se vjerovatno znati do početka priprema za SP. Lično, volio bih ostati selektor BiH i poslije Brazila. Normalno je da poslije odlaska na SP sa reprezentacijom želim otići i na Evropsko prvenstvo u Francusku, pa zašto ne i na SP u Rusiju 2018. godine, te da tako napravimo jednu briljantnu seriju", rekao je Sušić sredinom aprila.

Razgovori o produženju saradnje između Sušića i NS BiH bili su u punom jeku prije utakmice protiv Egipta.

Nakon poraza od afričke selekcije u Innsbrucku, poremetila se atmosfera u taboru nogometne selekcije BiH, a samim time priča o Sušićevom produženju ugovora ostavljena je po strani.

Dok nam iz Brazila ne stignu informacije o Papetovom raspoloženju da ostane selektor bh. nogometne reprezentacije, treba analizirati njegov učinak u protekle četiri godine.

Pape je Zmajeve do danas vodio u 43 zvanične utakmice, uključujući i one prijateljske. Ubilježio je 21 pobjedu, 15 poraza i sedam remija.

Nakon osamostaljenja BiH prvi je selektor koji je odveo najbolje bh. nogometaše na jedno veliko takmičenje.

Da li će Sušić voditi Zmajeve u kvalifikacijama za Euro 2016. u Francuskoj bit će poznato u narednim sedmicama. Činjenica je da već ima nekoliko ponuda na stolu od klubova iz zemalja Perzijskog zaliva.