Spisak igrača za Bjelorusiju
0

Sušić pozvao Begovića, golman Stokea dolazi

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine objavio je spisak reprezentativaca za utakmice protiv Bjelorusije, koje se igraju 2. septembra u Minsku i 6. septembra na stadionu Bilino polje u Zenici.

Sušić je za ključne utakmice u kvalifikacijama za EURO 2012 pozvao:

Golmani: Kenan Hasagić, Asmir Begović i Asmir Avdukić.

Odbrana: Mensur Mujdža, Boris Pandža, Adnan Mravac, Emir Spahić i Saša Papac.

Srednji red: Muhamed Bešić, Adnan Zarihović, Elvir Rahimić, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Semir Štilić, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić i Darko Maletić.

Napad: Edin Džeko, Zlatan Muslimović i Ermin Zec.

Okupljanje reprezentativaca BiH je zakazano za 29. avgust u hotelu Hercegovina na Ilidži.

Selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić, na konferenciji za medije održanoj povodom kvalifikacijskih susreta sa Bjelorusijom je rekao da će u ovim važnim utakmicama računati uglavnom na igrače koji su nastupali u posljednjih nekoliko utakmica. Osim toga, reprezentacija će biti jača u odnosu na utakmicu sa Grčkom, jer će za sastav konkurisati Misimović, Ibričić, Pjanić, Papac i Lulić. Prema riječima selektora, povrijeđen je Mujdža, ali se njegov oporavak očekuje do utakmice sa Bjelorusijom.

Sušić je na pitanje novinara prokomentarisao mogućnosti našeg protivnika.

"Gledao sam tri utakmice njihove reprezentacije kada su igrali protiv Francuske, Bugarske i Luksemburga. Na mene su ostavili dobar utisak. Jasno je da će to biti teški susreti za nas. Oni igraju otvoreno, sa dva napadača. U ekipi nemaju neke posebno kvalitetne igrače, ali su uigrani. Također, veoma su disciplinovani. Kada protivnik ima loptu, svi se vraćaju na svoju polovinu. Fizički su jaki i imaju visoke odbrambene igrače. Reprezentativci Bjelorusije uglavnom igraju po klubovima u svojoj zemlji, te u Rusiji i Ukrajini. Gledajući na to, naši reprezentativci igraju u jačim klubovima, pa smo i blagi favoriti", izjavio je Sušić.

Za utakmice s Bjelorusijom su pozvani najbolji igrači

Popularni Pape je rekao da je poprilično siguran u početni sastav, ali da se ništa ne može potvrditi zasigurno, jer su se već događale situacije u kojim u posljednjem trenutku "otpadne" po nekoliko igrača. Osim toga, Sušić je rekao da će čak i u slučaju nepovoljnog rezultata stajati iza svoje odluke o izboru igrača, jer su u reprezentaciju pozvani oni koji su u ovom trenutku najbolji.

"Pozvao sam igrače koji mogu dati najviše u ovom trenutku. Ako rezultat bude negativan, neću imati grižnju savjesti. Pozvao sam najbolje nogometaše koje imamo. Mi bismo bili sigurni kada bi u oba susreta savladali Bjelorusiju i potom Luksemburg. Niko nam ne garantuje da će četiri boda iz dvije utakmice sa Bjelorusijom biti dovoljna, ali ja isto tako ne mogu garantovati pobjedu na gostujućem terenu. Znam da moramo igrati otvoreno i to ćemo i učiniti", dodao je Sušić.

Begović nije postavio nikakav ultimatum i dolazi na okupljanje

Novinare je zanimala i situacija koja se tiče Asmira Begovića, posebno nakon napisa u printanim medijima koji kažu da je Begović rekao da će se pojaviti na okupljanju samo ukoliko mu se garantuje da će biti na golu.

"Apsolutno nije tačno da je Begović postavio neki ultimatum. On me telefonom pozvao čak tri puta. Razgovarali smo i rekao mi je da će doći ukoliko mi je potreban. Naravno, rekao sam mu da mi trebaju sva tri golmana. On je odgovorio da je to uredu i da će se pojaviti na okupljanju, Također, naglasio je da cijeni i Hasagića i ostale reprezentativce. Ne treba nam negativna atmosfera koja se stvara plasiranjem pogrešnih informacija. Sada bi Begoviću moglo biti neugodno jer je i sam pročitao takve tekstove. To je potpuno nepotrebno", objasnio je Sušić.

Ibišević bi bio koristan i kada bi mogao igrati dvadeset minuta

Selektor BiH je obavijestio prisutne predstavnike medija da je razgovarao i sa Vedadom Ibiševićem koji je povrijeđen. Popularni Vedo je dobio "zeleno svjetlo" da počne lagano trčati, a ukoliko sve bude dobro, mogao bi početi sa intenzivnim treninzima. Sušić smatra da bi Ibišević u krajnjem slučaju mogao pomoći čak i kada bi nespreman odigrao dvadesetak minuta susreta.

Kada je riječ o Zahiroviću i Bešiću, ukoliko ne budu trebali selektoru Sušiću, oni će nastupiti za mladu reprezentaciju, te se nakon toga vratiti u kamp A reprezentacije.

Selektor mlade reprezentacije, Vlado Jagodić, još uvijek nije objavio spisak reprezentativaca koji će se isti dan kao i A reprezentacija susresti sa odgovarajućom selekcijom Bjelorusije. Pozive su zasad dobili Višća, Bilbija, Stevanović, Bešić, Zahirović, Sipović i Mateo Sušić. Imena ostalih pozvanih mladih reprezentativaca će biti objavljena nešto kasnije.

Prva utakmica između A selekcija BiH i Bjelorusije se igra 2. septembra u Minsku sa početkom u 20:30 sati, dok se revanš igra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici četiri dana kasnije. Taj susret počinje u 20:15 sati.

Vezani članci