Nogomet
44

Sušić potvrdio dolazak na sjednicu na kojoj će se pričati i o njegovoj smjeni

Anadolija
Sjednici će osim članova Izvršnog odbora prisustvovati i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje N/FS BiH Faruk Hadžibegić, Duško Bajević i Sead Kajtaz. Ivica Osim neće biti na sastanku, jer trenutno boravi u Austriji, rekao je za Anadolu Agency Jasmin Baković, generalni sekretar NS BiH.

Vanredan sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovina na kojoj će se raspravljati o iznenađujućem porazu na startu kvalifikacija za EURO 2106 u Zenici od Kipra (1:2) i  eventualnoj smjeni Safeta Sušića, selektora fudbalske bh. reprezentacije, održat će se sutra u Sarajevu sa početkom u 14 sati, prenosi Anadolu Agency.

"Na sutrašnju sjednicu Izvršnog odbora N/FS BiH pozvan je i selektor Sušić, koji je potvrdio dolazak", istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, dodavši:

"Sjednici će, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovati i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje N/FS BiH Faruk Hadžibegić, Duško Bajević i Sead Kajtaz. Ivica Osim neće bit na sastanku, jer trenutno boravi u Austriji".

Da li će Sušić biti smijenjen zavisi od 14 članova Izvršnog odbora, od kojih prema Statutu N/FS BiH 12 mora glasati za takvu odluku.

U novom ugovoru kojeg je Sušić potpisao pred start kvalifikacija za EP piše klauzula na osnovu koje bi selektor mogao biti razriješen dužnosti bez da mu N/FS BiH isplati ostatak novca, odnosno "omogućava Savezu raskid ugovora sa izvršiocem usluga bez dodatnih isplata ukoliko je ostvarenje cilja dovedeno u pitanje".   

Da li će članovi IO procijeniti da je poraz u prvom kolu od Kipra ugrozio plasman BiH na EURO 2016 bit će poznato nakon sutrašnje rasprave i izvještaja koji će podnijeti selektor Sušić.

Matematički i faktički, BiH nije izgubila šanse za plasman na EP zbog senzacije koju je Kipar priredio 9. septembra u Zenici, što ide u prilog Sušiću. Isto tako, prema pravilima FIFA selektor je dužan 14 dana uoči utakmice poslati pozive igračima, što znači da za naredni kvalifikacioni meč sa Velsom to mora biti učinjeno 22. septembra.

Shodno tome, onima koji zagovaraju sutrašnju smjenu Sušića smanjen je manevar, osim u slučaju da već imaju "rezervno rješenje".