Selektor "spušta loptu"
0

Sušić: Potrebni su mi i Hasagić i Misimović

Piše: N. Jamaković
Safet Sušić (Foto: Sarajevo-x.com)
Safet Sušić (Foto: Sarajevo-x.com)
I Zvjezdan Misimović i Kenan Hasagić bit će pozvani za naredna dva susreta koje naša nogometna reprezentacija igra u okviru kvalifikacija za Euro 2012 protiv Luksemburga i Francuske, potvrdio je za Sarajevo-x.com šef našeg nacionalnog tima Safet Sušić.

Uz slavlje nakon velike pobjede nad Bjelorusijom u Zenici u fokusu su se našle i psovke na engleskom jeziku strijelca pobjedonosnog pogotka Zvjezdana Misimovića koji je nakon utakmice izjavio kako mu je drago da je odlučio utakmicu zbog pojedinaca koji su mu prigovarali, te zbog selektora Sušića koji mu je rekao "da bi ga bilo stid odazvati se pozivu u reprezentaciju da igra tako malo u svom klubu".

Nakon Misimovića i naš dugogodišnji golman Kenan Hasagić novinarima je rekao da razmišlja o svom statusu u reprezentaciji "jer se nepotrebno stvorio pritisak u vezi s tim kome treba pripasti 'jedinica' u reprezentaciji - njemu ili Asmiru Begoviću". No, selektor Sušić nakon svega reaguje na pravi način i "spušta loptu".

Imamo dva svjetska golmana

"Vidio sam Misimovićeve psovke. Njega treba pitati kome ih je uputio. No, ne radi se tu samo o psovkama, ima tu još stvari. Međutim, ja se nadam da će Misimović nakon što razmisli o svemu uvidjeti da je pogriješio... Kad pogleda statistiku i vidi koliko igra u svom Dinamu iz Moskve i koliko je igrao u Galatasarayu, a koliko u reprezentaciji. Mene zanima rezultat i plasman na Evropsko prvenstvo i stoga zastupam stav da u reprezentaciji trebaju igrati oni koji igraju u svojim klubovima.

Treba znati i da se u međuvremenu pojavljuju i mladi igrači poput Zahirovića, koji je u dvije utakmice pokazao da je dobitak za nas, i ja se nadam da će ih biti još. To je, dakle, sasvim prirodan proces da jedni dolaze, a drugi odlaze. Međutim, Misimović mi je potreban i on će dobiti poziv u reprezentaciju", kaže Pape za Sarajevo-x.com, ističući kako je na njemu i pomoćnicima da ne dozvole da se pred dvije važne utakmice naruši atmosfera u reprezentaciji.

Na upit o Kenanu Hasagiću Sušić kaže da su se nakon utakmice lijepo i korektno pozdravili. "Ja imam dva svjetska golmana i računam na obojicu. Mislim da nema razloga da posebno razgovaram ni sa Hasagićem ni sa Misimovićem, jer oni trebaju znati i znaju da računam na njih u svom timu. Problem je u tome što nekad novinari malo isprovociraju neke izjave koje možda i ne odgovaraju situaciji", zaključio je selektor Sušić.

Naglasio je i kako sad svu pažnju treba usmjeriti na susret sa Luksemburgom, a onda razmišljati o Francuskoj.

Nema lakih protivnika

"Igrači su svjesni toga da nema lakih protivnika i da nema utakmice u kojoj je dovoljno izaći na teren da bi pobijedili. Protiv Luksemburga nam je važno da zadržimo ozbiljnost i da se borimo za pobjedu, kao u svakoj drugoj utakmici. A, ima vremena, razmišljat ćemo i pričati i o Francuskoj", kazao je Pape.

Stavovi selektora Sušića, koji je s ovom sjajnom generacijom naših reprezentativaca nadomak baraža, odnosno direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo, za svaku su pohvalu. U situaciji kad se potenciraju priče o tome ko treba braniti ili igrati, Sušić vrlo pametno, u interesu reprezentacije i rezultata, ne donosi ishitrene odluke i doprinosi dobrim odnosima u reprezentaciji, stavljajući sve nesuglasice u drugi plan.

Ne treba, također, nikako ni umanjivati zasluge i značaj Zvjezdana Misimovića koji nas je toliko puta obradovao, asistencijama ili golovima. Još manje nam treba da Hasagić okrene leđa reprezentaciji. Uspjeh nadomak kojeg nas je Sušić doveo sanjali smo i priželjkivali godinama, a možemo ga ostvariti samo ako svi zajedno radimo na tome.

Vezani članci