Nogomet
2

Sušić otkrio koja dva igrača će zvati za utakmicu protiv Argentine

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić je u razgovoru za Jutarnji list govorio o dosadašnjim uspjesima, Edinu Džeki i njegovoj ulozi, predstojećim utakmicama, Brazilu, Tinu Sušiću...

Reprezentacija BiH je na najboljem putu da se prvi put od osamostaljenja plasira na veliko takmičenje, što izaziva veliki interes mnogih medija u regiji i šire. Naravno, iza svakog uspjeha i neuspjeha jedne nogometne reprezentacije stoji selektor. U razgovoru za Jutarnji, popularni Pape je kazao da se prije uzvratne utakmice sa Slovačkom i uhvatio u razmišljanju o tome da Zmajevi mogu ponovo završiti u baražu.

"Sada razmišljam ovako: ako ne možemo pobijediti Lihtenštajn i Litvaniju, ne trebamo ni ići u Brazil. A što se tiče kikseva, morali su se dogoditi. Znam da Hrvatska nije potcijenila Škote, a mi smo mogli naučiti nešto iz vašeg poraza. Ali, od toga ne možeš pobjeći, čim nismo zabili gol u prvom poluvremenu, znao sam da će biti belaja. Možda sam pogriješio kada sam sastavio ekipu od znalaca koji žele igrati, ali ne i trčati", kazao je Sušić.

Pred Zmajevima su još dvije utakmice kvalifikacija (Lihtenštajn i Litvanija) koje moraju pobijediti kako ne bi ovisili o rezultatima Grčke, koja kao domaćin igra protiv Slovačke i Lihtenštajna.

"Više me brinu Grci i njihove podzemne igre. Znam da neće sjediti prekriženih ruku, prevrnut će nebo i zemlju da motiviraju našeg suparnika. Ali, možda nama Slovaci naprave uslugu, imaju novog selektora kojem je svaki rezultat važan i Grčka bi se mogla spotaknuti. I taj grčki niz od 1:0 mora jednom stati", izjavio je Sušić.

Selektor Zmajeva je dodao da odlazak na Svjetsko prvenstvo ovisi samo o igrama reprezentacije BiH.

"Lihtenštajnu ćemo zabiti tri-četiri gola, a u posljednjoj utakmici u Litvaniji pratit će nas deset hiljada navijača. Ako uz tako kvalitetnu ekipu i takvu publiku ne možemo dobiti utakmicu, nije nam ni mjesto u Brazilu. Iako, nije nam ta utakmica biti ili ne biti, ako i posrnemo, ostaje nam baraž. A i nakon dramatične pobjede u Slovačkoj povjerovao sam da je Bog s nama...", riječi su selektora BiH.

Kako je kazao, naša reprezentacija spada u gornji dio najboljih evropskih reprezentacija.

"Naš hendikep je to što nemamo klupu. Imamo odličnih jedanaest, ali je klupa neusporedivo lošija. Kad se pojavi novi igrač, kao da nas je sunce ogrijalo. Poput Hajrovića ili Kolašinca, koji bi napokon trebao dobiti pravo nastupa. Imamo mali izbor igrača...", kazao je Sušić.

O igrama i statusu u reprezentaciji Pape je izjavio da je Džeko prvo ime, ali je dodao da su Pjanić, Lulić, Begović i Spahić također vrhunski igrači.

"Kada završe kvalifikacije, nećemo moći reći - zahvaljujući tom i tom igraču plasirali smo se na SP. Tim je igrao vrlo dobro, nekad bi bljesnuli Džeko i Misimović, nekad Ibišević i Pjanić, nekad Begović, niko nije odskakao, bili smo prilično ujednačeni".

U Brazil će, kaže Sušić, reprezentacija BiH ići da pokažu šta znaju i mogu.

"No, kako možete razmišljati o velikim stvarima ako će vas strpati u treći i četvrti jakosni šešir. U startu su ti za vratom dvije velike reprezentacije, koje bolje kotiraju od tebe. Ne, takva obećanja ne mogu dati...".

U Splitu je nedavno gledao Tina Sušića, sina njegovog brata Seada.

"Normalno je da je standardni igrač Hajduka kandidat za reprezentaciju. I Vršajević također, i on je blizu udarne postave. Tinu su vrata otvorena, igrat će već protiv Argentine u St. Louisu. Zoran Kvržić iz Rijeke je vrlo zanimljiv igrač, znam da ima bosanski pasoš i učinit ćemo sve da ga dovedemo. Doći ću na prvu njegovu utakmicu, vjerovatno u Zagreb", kazao je Sušić.