Obraćanje novinarima
0

Sušić objavio spisak za Brazil, pozvani Mujdža i Alispahić

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor nogometne reprezentacije BiH je objavio spisak 19 igrača za utakmicu protiv Brazila, koja se igra 28. februara u Švicarskoj.
Selektor čita spisak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor čita spisak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sušić priprema ekipu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine

Sušić je pozvao Asmira Begović, Ibrahima Šehića, Mensura Mujdžu, Sašu Papca, Emira Spahića, Borisa Pandžu, Sejada Salihovića, Elvira Rahimića, Harisa Medunjanina, Edina Džeku, Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića, Senada Lulića, Sanela Jahića, Adnana Zahirovića, Senijada Ibričića, Zvjezdana Misimovića, Darka Maletića i Mehmeda Alispahića.

Selektor je rekao da još uvijek razmišlja o prvom sastavu koji će se suprotstaviti Brazilu. Istakao je da postoji mogućnost da će igrati s dva napadača, Džekom i Ibiševićem.

"Već sada počinjem stvarati ekipu za kvalifikacije za SP u Brazilu. Od deset utakmica sigurno ću osam igrati sa dva napadača", rekao je Sušić koji je dodao da će igrati najbolja ekipa, a cilj je da se ne obrukamo te da napravimo dobar rezultat.

Za utakmicu s Brazilom je pozvano 19 igrača, a Sušić tvrdi kako su poziv dobili samo najbolji.

"Pozvao igrače koji su u ovom trenutku najkvalitetniji. Nema velikih izmjena u odnosu na prethodne utakmice. U ovom susretu nam je potrebna najjača ekipa koju imamo. Tokom utakmice ću napraviti samo tri ili četiri izmjene. Želim da vidim na čemu smo", izjavio je Sušić.

Hasagić ne igra i ne trenira, Rahimić i dalje potreban reprezentaciji

Selektor je objasnio nepozivanje Kenana Hasagića u reprezentaciju riječima da nekad standardni reprezentativni golman odavno ne trenira i ne nastupa za svoj klub. Umjesto njega je u reprezentaciju ponovo pozvan Ibrahim Šehić, koji nakon manjih problema u Turskoj ponovo pruža odlične partije.

Također, bilo je riječi i o Elviru Rahimiću, koji nije standardan u CSKA Moskvi.

"Elvir me nikada nije razočarao. Ukoliko nastavi igrati i ne završi svoju karijeru, ja ću i dalje računati na njega. Naravno, želio bih da češće igra za svoj klub. Namjeravao sam mu predložiti i da možda promijeni klub kako bi više igrao i osigurao sebi mjesto u reprezentaciji. On još uvijek može mnogo toga dati našem timu", zaključio je Pape.

Mujdža putuje u Švicarsku, Alispahić će dobiti priliku da se dokaže

Novo ime u reprezentaciji BiH je Mehmed Alispahić iz GNK Dinamo Zagreb. Sušić mu namjerava dati priliku veoma brzo.

"Alispahića pratim već neko vrijeme.Dobro je igrao do povrede, kasnije se vratio i nastavio pružati dobre partije. On će vrlo brzo dobiti priliku da pokaže koliko vrijedi i da li ima kvalitet za reprezentaciju", kazao je Sušić.

U reprezentaciju se vraća i Mensur Mujdža nakon teške povrede. Selektor je rekao da nije siguran da li će igrač Freiburga nastupiti protiv Brazila, ali da je Mujdža igrač bez kojeg se reprezentacija ne može sastaviti, osim ako se radi o prijateljskim susretima.

Sušić je rekao kako prati još nekoliko igrača, među njima i Cocalića, i da bi neko od njih već u maju mogao dobiti poziv.

Okupljanje A reprezentacije je zakazano za 26. februar u hotelu "Einstein" u St. Gallenu u Švicarskoj. Utakmica se igra 28. februara na "AFG Areni" sa početkom u 20 sati.

Nova imena u U21 reprezentaciji

Na današnjoj konferenciji za medije je spisak igrača za prijateljski susret sa U21 reprezentacija BiH i Srbije saopćio selektor našeg tima Vlado Jagodić.

Jagodić je pozvao 22 igrača, a to su: Bukvić Semir, Abdihodžić Almin, Čolić Benjamin, Sušić Mateo, Markić Toni, Sipović Enes, Dupovac Amer, Brekalo Slavko, Kvesić Josip, Bičakčić Ermin, Bešić Muhamed, Grahovac Srđan, Handžić Kenan, Tanković Armin, Gnjatić Ognjen, Prcić Sanjin, Stevanović Miroslav, Zakarić Goran, Bilbija Nemanja, Višća Edin, Bekić Amer i Đurić Milan.

Selektor Jagodić se zahvalio Fudbalskom savezu Srbije što je prihvatio poziv za prijateljski susret i obećao revanš u augustu u BiH. On je rekao kako se radi o snažnom protivniku koji će biti prava provjera za naš tim.

Jagodić je naglasio da igrači koji su ranije igrali za mladu reprezentaciju, a kojih trenutno nema na spisku, ni u kom slučaju nisu otpisani.

"Standardni igrači mlade reprezentacije kojih sada nema na spisku nisu otpisani. Pozvao sam nekoliko novih fudbalera kako bih ih isprobao. Među njima su Abdihodžić, Bičakčić, Tanković i Đokić. Njima će biti pružena prilika da se dokažu, a ja sam siguran da kvalitet naše igre mogu podignuti na viši nivo", izjavio je Jagodić.

Dio reprezentacije će se okupiti 27. februara ispred hotela Park, odakle će krenuti u Srbiju, dok će se ostali igrači pridružiti u Beogradu.

Utakmica U21 reprezentacija Srbije i BiH se igra 29. februara.