Spisak za Luksemburg i Francusku
0

Sušić nije pozvao Salihovića, povratak Ibiševića

Piše: Dalibor Bošnjak
Sušić i Jagodić saopštili spiskove igrača
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine objavio je spisak igrača na koje računa u odlučujućim kvalifikacijskim mečevima za EURO 2012 protiv Luksemburga 7. oktobra u Zenici i Francuske 11. oktobra u Parizu.

Sušić je za ove dvije utakmice pozvao:

Golmani: Kenan Hasagić, Asmir Begović i Asmir Avdukić.

Odbrana: Mensur Mujdža, Boris Pandža, Adnan Mravac, Emir Spahić i Saša Papac.

Srednji red: Adnan Zahirović, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Semir Štilić, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić i Darko Maletić.

Napad: Edin Džeko, Zlatan Muslimović, Vedad Ibišević i Ermin Zec.

U odnosu na prethodne utakmice sa Bjelorusijom, Sušić neće moći računati na Sejada Salihovića, čija se povreda iskomplikovala i nije poznato kada će uopšte biti spreman za utakmice. Iz najbolje selekcije izostat će i mladi Muhamed Bešić, koji će biti prekomandovan u U21 reprezentaciju. Prema Sušićevim riječima, za njega je bolje da igra nego da sjedi na klupi ili tribinama.

Sušić je govorio i o pozivu Zvjezdana Misimovića. Rekao je da nema razloga da ga ne pozove jer je prošlu utakmicu riješio svojim golom, a i godinama je pridonosio reprezentaciji. Selektor je ponovio da s njim nije bilo sukoba i da na njega računa kao i na sve ostale igrače.

Na spisku se našao i Zlatan Muslimović, jedini reprezentativac koji još uvijek nema profesionalni angažman.

"Muslimović je godinama u reprezentaciji i bez obzira što nema angažman pozvao sam ga kako bih mu pomogao da što prije nađe klub, a može dati puno i reprezentaciji. Male su šanse da računam ozbiljno na njega i nije u najužoj konkurenciji za prvi sastav", rekao je Sušić.

Sušić na konferenciji nije želio govoriti o utakmici sa Francuskom. Ponovio je da nam je cilj bio plasman među prve dvije ekipe na tabeli.

"Francuska je favorit u grupi i smiješno je očekivati da neko obeća pobjedu gore. Treba biti realan. Ako pobjedimo Luksemburg imamo neke šanse za prvo mjesto, ali nama je cilj biti među prve dvije ekipe. To ćemo postići ako u Zenici pobijedimo Luksemburg", rekao je Sušić, koji je ponovio da naredna utakmica neće biti laka.

"Sve ćemo učiniti da pobjedimo i bit će tako, ali moramo biti oprezni. Tražit ću maksimalno ozbiljan pristup igrača. Ukoliko ne pristupimo ozbiljno, moglo bi biti problema. Luksemburg nije slaba ekipa", rekao je Sušić.

Selektor je rekao da bi mogao opet tražiti kompromisno rješenje kada je u pitanju mjesto prvog golmana. Jedna od opcija je da bi Asmir Begović i Kenan Hasagić mogli braniti po jednu utakmicu.

Susret između reprezentacija BiH i Luksemburga se igra 7. oktobra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici sa početkom u 20 sati.

Na konferenciji za medije se novinarima obratio i selektor U21 reprezentacije, Vlado Jagodić, koji je objavio spisak igrača za predstojeće utakmice s Njemačkom i Kiprom.

Jagodić se odlučio pozvati sljedeće igrače: Tomović Stefan, Bukvić Semir, Divković Tino, Brekalo Slavko, Husić Senad, Dupovac Amer, Sušić Mateo, Kvesić Josip, Markić Toni, Sipović Enes, Čolić Benjamin, Bešić Muhamed, Grahovac Srđan, Handžić Kenan, Hasanović Eldar, Zakarić Goran, Višća Edin, Pehar Mile, Bilbija Nemanja, Stevanović Miroslav i Bekić Amer.

Selektor mlade reprezentacije će nakon utakmica Kupa BiH u srijedu odlučiti koja će se dva igrača naći na proširenom spisku za predstojeće utakmice.