Kluivert, Solskjaer, Ricken i Zikler
64

VIDEO / Super zamjene koje su svoj klub odvele na vrh Evrope

Piše: Edin Isanović
Solskjaer je bio Fergusonov džoker
Solskjaer je bio Fergusonov džoker
Nogometni treneri svojim lucidnim potezima pokažu koliko vrijede. Uvedu igrače koji postignu pogodak i preokrenu rezultat. Upravo se to desilo u milanskom derbiju, Stramaccioni je u 69. minuti u igru uveo Schelotta, koji je za 60 sekundi, praktično iz prvog kontakta sa loptom, pogodio. Izjednačio je na 1:1 i donio bod Interu.

Kada trener posegne za zamjenom, sigurno je da iza tog poteza stoji precizno usmjerena strategija. Zaista nam to ponekad izgleda nelogično, ali vrhunski treneri izuzetno dobro znaju šta rade.

Izmjene su u nogometu prvi put uvedene u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1954. godine. Prva zamjena ikada bio je Horst Eckel (Njemačka). U početku je bila dopuštena jedna zamjena, ali je to vremenom povećano na tri.

Rizik je sastavni dio strategije

To je stratezima ostvorilo puno više prostora za kalkulacije. Nogometni treneri često posežu za sve tri zamjene, jer žele učiniti sve kako bi stigli do pobjede. Razlozi za uvođenje igrača sa klupe mogu biti različiti. Povreda, umor, "kupovina vremena" u sudijskoj nadoknadi... Ponekad uvođenjem "svježe krvi" žele razdrmati ekipu na psihološkom planu.

Vrhunski stratezi u svakom trenutku znaju šta rade, kako na indivudualnom nivou, tako i za cijeli tim. Znaju predvidjeti naredni potez suparničkog trenera, to je njihova moć. No, sastavni dio strategije je i rizik.

Neki nogometaši odveli su svoje klubove na vrh Evrope. Svojim majstorijama napravili su razliku na terenu, bili su u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Kluiverta je, u finalu Lige prvaka 1995. godine između Ajaxa i Milana, Luis van Gaal uveo u igru u 70. minuti umjesto Litmanena. Patrick je u 85. minuti postigao jedini pogodak i pokazalo se da je ulazak ovog, u to vrijeme vrhunskog napadača, bio presudan.

Zamjene - dodatni aduti iz rukava

Reputaciju super zamjene imao je Ole Gunnar Solskjaer, koji je 1996. godine za Manchester United, u utakmici sa Blackburnom, postigao izuzetno važan pogodak nakon što je ušao sa klupe. Tri godine kasnije pogodio je duboko u sudijskoj nadoknadi i Unitedu osigurao naslov prvaka Evrope u onoj dramatičnoj utakmici protiv Bayerna. Solskjaer je postigao još nekoliko važnih pogodaka za tim sa Old Trafforda nakon ulaska sa klupe.

Lars Ricken je u finalu elitnog evropskog klupskog takmičenja između Borussije Dortmund i Juventusa u maju 1997. godine u igru ušao u 70. minuti. Zamijenio je Chapuisata kod vodstva Nijemaca 2:1. Zidan i društvo su snažno krenuli da izjednače, ali je Ricken nakon samo 18 sekundi od ulaska postigao pogodak za 3:1 i riješio dilemuu vezi sa pobjednikom. Izvanredno je prebacio Peruzzija. Ispostavilo se da je Hitzfeld sjajno reagovao.

Alexander Zikler, nekadašnji Bayernov napadač bio je golgeter Bundeslige kao zamjena. Imao je instinkt za postizanje pogodaka u najvažnijim utakmicama. Bayern je postao prvak Starog kontinenta 2001. godine. U finalu Lige prvaka su nakon jedanaesteraca bili bolji od Valencije. Zikler je kao zamjena postigao presudni penal i donio veliko slavlje Bavarcima.