Nogomet
19

Sukob sa Erdoganom: Legendi turskog fudbala Hakanu Šukuru prijeti kazna od četiri godine zatvora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni napadač Galatasaraya i turske reprezentacije Hakan Šukur mogao bi završiti u zatvoru nakon što je optužen da je vrijeđao predsjednika Turske Recepa Tayipa Erdogana.

Tužitelji navode da je Šukur na svom Twitter proilu pod imenom @HakanSukur postavljao "uvredljiv sadržaj protiv predsjednika Erdogana i njegovog sina".

Šukur je izjavio da nije imao namjeru ciljati predsjednika u svojim objavama, ali tužitelji odbijaju takvu tvrdnju navodeći da je sadržaj "jasno usmjeren" prema Erdoganu.

Zbog toga, Šukuru prijeti četverogodišnja zatvorska kazna. Prvo saslušanje trebalo bi biti održano u narednim sedmicama.

Šukur je najbolji strijelac u historiji reprezentacije Turske za koju je postigao 51 gol u 112 nastupa, a ostat će upamćen po kao igrač koji je postigao najbrži gol na utakmici svjetskih prvenstava. On je u meču za treće mjesto protiv Južne Koreje 2002. godine na Mundijalu postigao gol nakon 11 sekundi, a Turska je slavila rezultatom 3:2 i osvojila bronzu.

Poslije fudbala počeo se baviti politikom i postao je član Parlamenta. Bio je i član AK partije, stranke u kojoj je i Erdogan, ali je nakon istrage o korupciji pokrenute protiv Erdogana 2013. godine, Šukur napustio AK partiju, te stao na stranu pokreta Hizmet na čijem je čelu Ferhullah Gulen. Šukur je kasnije zamjerao vladajućim organima kada su odlučili da počnu sa zatvaranjem škola koje su pod okriljem pokreta Hizmet.

Ovim se u Turskoj ponovo pokreće pitanje da li Erdogan previše polarizira Tursku otkako je predsjednik, jer ne pokazuje nimalo tolerancije na bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama i na ulicama.