Nogomet
205

Sudijske greške: Osim Tomislava Čuića, na hlađenje ide i Ognjen Valjić

Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Mnogo prašine diglo se nakon sinoćnje utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Borca na kojoj je arbitar Tomislav Čuić iz Tomislavgrada dosudio jedanaesterac za domaći tim, a potom na asistenciju pomoćnika Darke Obradovića iz Stoca svoju odluku poništio.

Čuić će zbog greške na pomenutoj utakmici ići "na hlađenje“ u narednom kolu Premijer lige BiH. Osim Čuića "na hlađenje“ će kako stvari stoje i Ognjen Valjić iz Banja Luke zbog niza grešaka na jučerašnjem gradskom derbiju između Zrinjskog i Veleža koje su u najviše slučajeva išle na štetu Veleža.

U 39. minuti poništen je čini se regularan gol za Velež koji je postigao Anel Hebibović. Također, osim niza sumnjivih prekršaja i puštanja prednosti, Valjić je dosudio i diskutabilan penal za Zrinjski.

Komitet za sudije i suđenje NFS BiH još uvijek nije dobio analizu kontrolora jučerašnjih kup utakmica.

„Kontrola se obično vrši u roku od 48 sati od završetka utakmice. Portali objavljuju određene informacije, ali mi sa eventualnim greškama na jučerašnjim utakmicama još uvijek nismo upoznati, niti smo poduzimali bilo kakve mjere. Zbog toga što je situacija specifična usljed igranja u srijedu, samo tri dana prije redovnog kola, kontrolori su pozvani da ranije reaguju i pregledaju snimke utakmica, te svoje analize potom dostave nama u Komitetu za suđenje. Kancalariju NFS BiH sam kontaktirao oko 16 sati, ali do tad oni ništa nisu zaprimili. Zbog toga ćemo sa konkretnim informacijama raspolagati tek ujutro“, rekao je Berislav Markotić iz Komiteta za sudije NFSBiH, dodavši:

"U slučaju teškog previda ocjena automatski ide na 7.9 u kojem slučaju sudije bivaju suspendovane u narednom kolu. Eventualne dodatne pogreške samo pogoršavaju situaciju.“