Zbog šverca heroina
0

Sudija Moreno dobio dvije godine zatvora

Totalsport
Byron Moreno 2002. godine
Byron Moreno 2002. godine
Bivši nogometni sudija iz Ekvadora 41- godišnji Byron Moreno u petak je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog šverca heroina.

Prije nego je čuo presudu Moreno se izvinio i zatražio oprost.

"Iz sveg srca se izvinjavam i jako mi je žao", rekao je Moreno brišući suze u sudnici.

Moreno je dobio minimum od gotovo tri i po godine preporučene kazne zatvora. No, njegov advokat je zatražio blažu kaznu jer je Moreno bio uzoran pritvorenik od hapšenja u septembru prošle godine, te je čak pokrenuo nogometni program u zatvoru u Brooklynu. Sudija je prihvatio argumente za blažu kaznu jer se ni optužba nije protivila.

Podsjetimo, Moreno je uhapšen prilikom dolaska iz Ekvadora na aerodromu JFK tokom rutinske kontrole. Bio je vidno nervozan što je izazvalo sumnje carinika. Tokom detaljnog pretresa kod njega je pronađeno 10 vrećica s heroinom. Moreno će biti deportiran nakon što odsluži kaznu.

Ekvadorski sudija postao je omražena osoba u Italiji nakon što je zajedno sa svojim pomoćnicima teško oštetio talijansku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, u susretu osmine finala u kojem je Južna Koreja svladala Italiju s 2-1. Tada je, između ostalog, dosudio nepostojeći penal za domaćine, neopravdano poništio zlatni gol Damianu Tommasiju zbog nepostojećeg zaleđa, te je Francescu Tottiju pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton zbog navodne simulacije.