Nogomet
146

Sudija koji je oštetio BiH izazvao bijes navijača Bešiktaša, golman plakao na poluvremenu

Piše: O. T.
Craig Thomson i nevjerica na licima igrača Bešiktaša (Foto: EPA)
Craig Thomson i nevjerica na licima igrača Bešiktaša (Foto: EPA)
Kada izgubite rezultatom 6:0 teško se možete požaliti na sudiju, teren, navijače, bilo šta. Za igrače, Bešiktaša nakon bolnog poraza od Dinamo Kijeva (6:0) u 6. kolu grupne faze Lige prvaka, ipak ima smisla uprijeti prstom u sudiju koji je prelomio meč. Sudija se zove Craig Thomson i dobro je poznato ime bh. fudbalskoj javnosti.

Posljednje kolo grupe D kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine Bosna i Hercegovina je igrala u gostima protiv Francuske. I mi i Francuska smo osigurali prva dva mjesta, odnosno baraž u najgorem slučaju. Francuskoj je za prvo mjesto i direktan plasman na Euro u Poljskoj i Ukrajini trebao barem bod, a nama pobjeda. Kada je Džeko u 40. minuti pogodio za 1:0 jednom nogom prvi put u historiji bili smo na velikom takmičenju, A onda je "zaplesao" Thomson.

Škotski sudija je mnogim diskutabilnim i krajnje čudnim odlukama donosio odluke u korist Francuske, a sve je rezultiralo penalom u 78. minuti iz kojeg je Francuska preko Nasrija stigla do 1:1 i plasmana na Euro. Mi smo otišli u ralje gladnog Portugala koji nas je predvođen Ronaldom pregazio u baražu. Onaj penal dosuđen Francuzima trebao je zapravo biti prekršaj izvan kaznenog prostora, ali škotski sudija je vidio nešto drugo.

Thomson je i sinoć bio jedna od glavnih figura meča. Bešiktaš je za historijski plasman u osminu finala trebao pobjedu, dok je Dinamo još u prošlom kolu izgubio sve šanse i za trećim mjestom na tabeli. U drugom susretu njihove grupe B igrali su Napoli i Benfica gdje je slavio Napoli i prošao dalje.

Od devete minute Dinamo je vodio golom Besedina, a prijelomni trenutak utakmice desio se u 29. minuti kada nakon duela igrača Dinama Gonzalez i igrača Bešiktaša Becka sudija Thomson dosuđuje penal za domaći tim i dodjeljuje crveni karton za igrača turskog tima.

Čudno je zašto škotski sudija nije zapravo dosudio prekršaj za Becka, jer se činilo da je on fauliran, a ne da je napravio faul. Jermolenko je iz penala pogodio za 2:0, a Bešiktaš je ostao sa igračem manje.

"To je nevjerovatno. Čovjek me srušio, a šokirao sam se nakon što sam ustao. Mislio sam da je sudija dosudio prekršaj za nas, a on je svirao penal i dao mi crveni karton", kazao je razočarani Beck nakon meča.

Dinamo je ubrzo nakon penala postigao još dva gola i na odmor otišao uz prednost 2:0. Zaostatak od četiri gola značio je i oproštaj od Lige prvaka i karta za nokaut fazu Evropske lige. To je izazvalo suze na licu golmana Bešiktaša Fabrija koji se osjećao nemoćnim.

Thomson je u drugom dijelu pri rezultatu 4:0 dao još jedan crveni karton Bešiktašu. Zbog napucavanja lopte Aboubakar je dobio drugi žuti karton i ostavio svoj tim sa devet igrača na terenu. Dinamo je na kraju slavio sa 6:0.

Javnost u Turskoj i navijači Bešiktaša su ogorčeni suđenjem. Navijači su na aerodromu dočekali svoje igrače i pružili im veliku podršku čime su pokazali da ih ne smatraju krivim za poraz.

Sudiju Thomsona ne vole ni u Škotskoj, a nakon velikog derbija između Rangersa i Celtica u oktobru ove godine, iz Celtica su bili ogorčeni njegovim suđenjem iako su slavili u meču.