Kvalifikacije za SP
0

Sudbina Turske je u rukama Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com
Reprezentacija Turske (Foto: Daylife.com)
Reprezentacija Turske (Foto: Daylife.com)
Nogometna reprezentacija Turske večeras i za četiri dana igra dvije utakmice u okviru grupnog takmičenja za SP 2010. Ipak, svjesni su da im ni pobjeda sa dvocifrenim brojem golova neće pomoći ukoliko se Bosna i Hercegovina pokaže kao bolja ekipa protiv Estonije.

Sudbina Turske više nije u rukama njenih nogometaša, već direktnog rivala BiH, selekcije koja ima četiri boda više od trećeplasiranog tima Fatiha Terima. BiH je favorit, pišu turski mediji, ali ako kojim slučajem ne uspije zabilježiti pobjedu protiv Estonije ili Španije, Turci u tome vide svoju šansu.

Veliki je broj onih "ako", tješe se Turci nadajući se da bi im se ipak moglo posrećiti da odu u Južnu Afriku.

Situacija je ovakva - ako BiH pobijedi Estoniju u Talinu, Turska definitivno otpada jer im ni pobjeda u obje utakmice koje ih čekaju ovog mjeseca ne bi bila dovoljna da bodovno sustignu našu reprezentaciju.

Ako BiH večeras odigra neriješeno, Turci moraju pobijediti Belgiju u Briselu. Ako izgube bit će eliminisani, a neriješeni rezultat će ih ostaviti u igri za baraž u slučaju da BiH izgubi na gostovanju u Talinu.

U svakom slučaju, Turci moraju pobijediti Belgiju, ali, piše list Today's Zaman, treba biti pošten i prihvatiti činjenicu da su im šanse za dalje svakako male. To je shvatio i predsjednik Nogometnog saveza Turske Mahmut Özgener izjavivši: "Naše šanse za plasmanom na Svjetsko prvenstvo su relativno male, tako da moramo pobijediti u naredna dva meča. Sad kad BiH ima prednost, moramo pobijediti i nadati se da će oni ispustiti koji bod."

Turski golman Rüştü Reçber također nije zvučao optimistično.

"Matematički još imamo šansi", rekao je za Uefa.com. "Prije nego zaigramo protiv Belgije, naš rival Bosna i Hercegovina igrat će protiv Estonije. Ako Estonci obezbijede dobar rezultat, onda mi imamo šansi. Ako ne, igrat ćemo svoju igru, formalno ali i ponosno."

Turski trener Fatih Terim ima problema sa povredama i kartonima u ekipi. Neće moći računati na Arda Turana i Emrea Belözoğlua (kartoni), kao ni mladog napadača Sercana Yıldırıma, veznjaka Mehmeta Aurelija i braniča Gökhana Zana (povrede). Povrijeđen je i Nuri Şahin, igrač veznog reda.

Terim je priznao da mu je teško sastaviti tim, te će vjerovatno u igru od početka okršaja ubaciti napadača Nihata Kahvecija. U prvih 11 sigurni su i golman Volkan Demirel, braniči Hakan Balta, Servet Çetin i Önder Turacı, veznjak Hamit Altıntop i napadač Tuncay Şanlı.

Utakmica Belgija - Turska počinje u 21:45 sati po lokalnom vremenu.