Serie A
0

Sudar velikana na San Siru najveći derbi ovog vikenda

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Subotnji okršaj Milana i Juventusa na San Siru, u sklopu 9. kola talijanske Serie A, najveći je derbi ovog vikenda na nogometnim terenima, ne samo u talijanskim već i evropskim okvirima.

Riječ je u sudaru ekipa koje su "scudetto" kombinirano osvajali čak 44 puta (Milan 17, Juventus 27 puta). Juve je rekorder prema broju osvojenih naslova u talijanskom prvenstvu na Apeninskom poluotoku, ali zbog afere "calciopoli" i oduzetih naslova posljednji uz njegovo ime stoji iz 2003. godine. Milan je, pak, svoj posljednji naslov osvojio 2004. godine.

Dovođenjem Zlatana Ibrahimovića i Robinha u posljednjim trenucima prelaznog roka Milan se prometnuo u legitimnog kandidata za skidanje Intera s trona talijanskog nogometa. Njegove partije u dosadašnjem dijelu sezone to su i opravdale. Drugo mjesto na tabeli i pet ostvarenih pobjeda u osam odigranih prvenstvenih kola rezultat je koji svakako veseli upravu kluba, a valja istaknuti da se novoprodošli Robinho i Ibrahimović još uigravaju.

"Milan ove sezone može sve osvojiti. Još se uvijek uigravamo, a ja se polako vraćam u pravu formu. Protiv Juventusa nas očekuje teška bitka, ali svakako imamo kvalitetu za slavlje", komentirao je Robinho, koji je u 2-1 gostujućem slavlju nad Napolijem u ponedjeljak zabio svoj drugi gol u Seriji A.

Milan se spomenutom pobjedom nad Napolijem uspješno oporavio od 2-0 poraza na Santiago Bernebeuu od Real Madrida, a valja reći ususret derbiju da su "rossoneri" slavili u oba međusobna susreta prošle sezone i to u oba s uvjerljivih 3-0. U susretu na San Siru tada je briljirao Ronaldinho s dva postignuta gola.

Juve je u posljednjih šest susreta (u svim takmičenjima) remizirao čak u četiri navrata, a slavio je u preostala dva dvoboja. Za drugoplasiranim Milanom petoplasirane "zebre“ u ovom trenutku kaskaju pet bodova, a u slučaj poraza razlika bi se popela na velikih osam bodova. Najveći će im hendikep biti neigranje suspendiranog Miloša Krasića, najboljeg strijelca s tri postignuta gola.

"Bilo bi lijepo pobijediti na San Siru, ali bit će teško. Da li je ovo moj posljednj derbi s 'rossonerima' u Milanu? Ne znam, ali znam da igram svaku utakmicu kao da mi je 18 godina", komentirao je kapiten i legenda torinskog Juventusa, 35-godišnji Alessandro Del Piero.

Zanimljivosti

Brazilski 21-godišnji napadač Milana Alexandre Pato će protiv Juventusa odigrati svoju jubilarnu 100. utakmicu u dresu Milana, otkako je 2007. stigao na San Siro iz Internacionala. Ove je sezone zabio četiri gola u pet nastupa u Seriji A, a gol Juventusu za proslavu mini-jubileja posebno bi ga razveselio.

"Bit će to posebna utakmica. Zabiti Juventusu i na taj način pomoći Milanu da dođe do pobjede bilo bi posebno", komentirao je Pato uoči susreta.

Trenutni prvi golman Juventusa je Marco Storari, 33-godišnji golman kojeg je Milan potpisao 2007. godine nakon što ga je otpustila Messina. Iako je u Milanu rijetko branio, te ga je uprava "rossonera“ slala na posudbe u Levante, Cagliari i Sampdoriju, Storari gaji posebne osjećaje prema bivšem klubu:

"Puno dugujem Milanu. Kada me 2007. godine Messina otpustila nisam bio spreman stati na svoje noge, ali Milan je vjerovao u mene i nikad im neću moći dovoljno zahvaliti na tome. 'Rossoneri' su poput velike porodice i bio sam vrlo sretan ondje. No, sada sam u Juventusu i naravno da ću učiniti sve da Juventus pobijedi." 

Forma

Milan:

Pobjeda Napoli 2-1 (u gostima) Serie A 25. oktobra Poraz Real Madrid 2-0 (u gostima) Liga prvaka 19. oktobra Pobjeda Chievo 3-1 (kući) Serie A 16. oktobra Pobjeda Parma 1-0 (u gostima) Serie A 2. oktobra Remi Ajax 1-1 (u gostima) Liga prvaka 28. septembra

Juventus: Remi Bologna 0-0 (u gostima) Serie A 24. oktobra

Remi Red Bull Salzburg 1-1 (u gostima) Evropska liga 21. oktobra Pobjeda Lecce 4-0 (kući) Serie A 17. oktobra Remi Inter 0-0 (u gostima) Serie A 3. oktobra Remi Manchester City 1-1 (u gostima) Evropska liga 30. septembra

Vjerovatni sastavi

Milan (4-3-2-1): Abbiati - Antonini, Silva, Nesta, Bonera - Gattuso, Pirlo, Boateng - Robino, Pato - Ibrahimović.

Juventus (4-4-2): Storari - De Ceglie, Chiellini, Bonucci, Motta - Aquilani, Melo, Martinez, Marchisio - Quagliarella, Del Piero.

Izostanci

Milan Domaćin je bez većih problema s povredama. Na zadovoljstvo trenera Massimiliana Allegrija Massimo Ambrosini, Ignazio Abate i Luca Antonini oporavili su se od povreda koje su ih mučile, te će konkurirati za sastav. Allegrijeva vjerovatno najveća dilema je koga postaviti u početnih 11, silovitog Kevina-Princea Boatenga ili iskusnog Clarencea Seedorfa.

Juventus Trener Juventusa Luigi Delneri ima velikih problema uoči derbija. Van pogona zbog povreda su mu dvojica udarnih napadača Amauri (skočni zglob) i Vincenzo Iaquinta (koljeno). Još od početka sezone na vratima "zebri" nema talijanskog broja 1 Luigija Buffona zbog hroničnih problema s leđima, dok je srpski reprezentativac Miloš Krasić kažnjen naknadno s dvije utakmice suspenzije zbog simulacije penala u prvenstvenom susretu protiv Bologne prošlog vikenda.