2. kolo Lige prvaka
0

Sudar Valencije i Chelseaja, Marseille protiv Dortmunda

Piše: D. B.
Foto: AP
Foto: AP
U srijedu navečer je na rasporedu osam utakmica 2. kola Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H. Kao derbi susret se može izdvojiti utakmica u kojoj Valencija na svojoj Mestalli dočekuje Chelsea.

Grupa E

Valencia - Chelsea Chelsea je zabilježio odličan start u novoj sezoni Lige prvaka. U prvom kolu je ekipa trenera Andrea Villasa-Boasa je na domaćem terenu pobijedila Leverkusen rezultatom 2:0. Klub iz Londona silno želi trofej Lige prvaka nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, ali će to da bude dug i trnovit put.

U drugom kolu Chelsea putuje u goste Valenciji. Ekipa sa Mestalle je u prošlom kolu odigrala neriješeno rezultatom 0:0 na gostovanju kod Genka. Dobar rezultat je uslov kako bi se španska ekipa uključila u borbu za jedno od mjesta koje vodi u narednu fazu Lige prvaka. S druge strane, ekipa Chelseaja želi nastaviti u pobjedničkom ritmu.

Leverkusen - Genk

Leverkusen je u prvom kolu poražen od Chelseaja, tako da se pobjeda protiv Genka u večerašnjam susretu nameće kao prioritet. Genk za sada ima jedan bod osvojen na domaćem terenu protiv Valencije. Mnogi smatraju da će se borba za drugo mjesto voditi između Valencije i Leverkusena, te da je Chelsea ipak nedodirljiv. Da li će se to ispostaviti tačnim, ostaje da se vidi.

Grupa F

Marseille - Dortmund

Marseille je u prvom kolu Lige prvaka ubilježio jako važnu pobjedu na gostovanju kod Olympiacosa. Francuska ekipa ovog puta dočekuje njemačkog prvaka Dortmund, koji se ne može pohvaliti rezultatima u Bundesligi. Aktuelni prvak je trenutno na osmom mjestu. U prvom kolu Lige prvaka je Dortmund na svom terenu odigrao 1:1 sa Arsenalom.

Marseille je gostujućom pobjedom istakao kanidaturu za vrh tabele, ali treba napomenuti i da ekipa Dortmunda nije slučajno prvak Njemačke. Ovo bi mogla biti jedna veoma zanimljiva utakmica.

Arsenal - Olympiacos

Arsenal nakon prvog kola ima osvojen jedan bod na gostovanju u Dortmundu. Sa nekoliko novih igrača u timu, koji su zamijenili zvijezde poput Samira Nasrija i Cesca Fabragasa, menadžer Arsene Wenger želi pokazati da Arsenal i dalje pripada u sam vrh evropskog fudbalu. Olympiacos u prvom kolu nije pokazao da može puno, tako da je ovo prilika za "Topnike" da pokažu šta znaju, te da osvoje neophodna tri boda.

Grupa G

Zenit - Porto

Zenit je na otvaranju nove sezone u Ligi prvaka neočekivano poražen od APOEL-a. Rusi su vodili do 73. minute, ali su primili dva gola u samo dvije minute i tako ostali bez ičega. Utakmica protiv Porta je prilika za popravljanje dojma, mada to neće biti nimalo lako.

Porto je u eri Josea Mourinha osvojio ovo takmičenje, a proteklih sezona je znao pomrsiti račune mnogo bogatijim i većim protivnicima. Portugalci su u prvom kolu savladali Shakhtar rezultatom 2:1, tako da na kontu imaju tri osvojena boda i glavni su favoriti za osvajanje prvog mjesta u grupi.

Shakhtar - APOEL

Ukoliko želi sačuvati svoje šanse za prolaz u narednu fazu, ukrajinski klub mora savladati APOEL, no kiparska je ekipa pokazala da nije nimalo naivna. APOEL je na svom terenu bio bolji od Zenita. U ovom susretu se očekuje žestoka borba, jer je Shakhtar u prvom kolu doživio poraz od Porta.

Grupa H

Milan - Plzen

Milan je protiv Barcelone odigrao odličnu utakmicu u prvom kolu Lige prvaka. No, iako su vodili, Milanezi su primili dva pogotka, ali su ipak osvojili bod zahvaljujući golu Thiaga Silve u samom finišu susreta. Utakmica je završena rezultatom 2:2. U drugom kolu na San Siru dočekuju Plzen, protiv kojeg moraju ići na pobjedu. S druge strane, Plzen je na svom terenu osvojio samo bod protiv BATE Borisova u prvom kolu, pa je teško vjerovati da ova ekipa može iznenaditi Milan.

BATE Borisov- Barcelona

Barcelona je u prvom kolu na svom terenu propustila pobijediti glavnog konkurenta za prvo mjesto u grupi, ekipu Milana. Katalonci su teško izlazili na kraj sa Alexandreom Patom i Clarenceom Seedorfom, a problem je bila i čvrsta odbrana Milana. Ovog puta za protivnika imaju slabiju ekipu, BATE Borisov, protiv kojeg je pobjeda jedini rezultat koji može zadovoljiti apetite branitelja naslova evropskog prvaka.

Sve utakmice počinju u 20:45 sati, osim susreta Zenit - Porto, koji počinje u 18 sati.