Škola fudbala "Valter"
0

Stvaranje lijepe priče uz podršku reprezentativaca

Piše: Edin Isanović
Dječaci iz "Valtera" na Bilinom polju
Škola fudbala "Valter“ iz Sarajeva počela je s radom u martu ove godine. Sagledavajući dosadašnji učinak može se reći da su za kratak period napravili dosta konkretnih stvari. Osnovni cilj je afirmacija nogometa. U uvodu treba istaći da su rad "Valtera" podržali bh. reprezentativci Edin Džeko i Emir Spahić.

Nogometni stručnjaci često naglašavaju da su za uspjeh ključne tri stvari: talent, stručni rad i odgovarajući uslovi. U ovoj školi vode računa o najsitnijim detaljima, povlače najbolje poteze. Predsjednik Adis Junuzović ispričao je kako je sve krenulo.

"Dugo pratim fudbal i poznajem dosta, kako aktuelnih, tako i bivših reprezentativaca. Shvatio sam da mi se pruža velika mogućnost i da djeci iz Sarajeva mogu ponuditi dosta toga i napraviti jednu lijepu priču. Tako je i bilo. U trećem mjesecu ove godine počeli smo s radom", kaže Junuzović za Sarajevo-x.com.

Talenata ima, nema brige za budućnost bh. fudbala

Prvi čovjek škole podvlači da trenutno imaju oko 50 polaznika od 5 do 12 godina, ali da će taj broj konstantno rasti.

"U budućnosti želimo napraviti svoj kamp. Trenutno imamo dva trenera. Anel Hidić, glavni i Haris Koro, pomoćni. Treninzi se održavaju četiri puta sedmično, a više informacija svi zainteresovani mogu dobiti na našem portalu www.sfvalter.ba“.

Naglašava da talenata ne nedostaje.

"Na ovim prostorima uvijek je bilo nadarenih igrača. Sa te strane ne treba brinuti za budućnost našeg fudbala. Mi ćemo u narednom periodu uspostaviti kontakte sa jakim evropskim klubovima. Želimo da polaznici škole, nakon navršene dvanaeste godine, odlaze kod njih. Na taj način gradit će profesionalni put. Također, u planu imamo i putovanja na jake turnire u Španiju, Italiju, Englesku i Njemačku".

Besplatni treninzi za djecu bez oba roditelja

Junuzović je kazao kako vode računa o svim finesama.

"Specifično je da obilježimo svaki rođendan našeg člana. Između ostalog, na poklon dobiju loptu sa potpisima svih reprezentativaca ili dres. To djecu posebo veseli i tu praksu nastavljamo u budućnosti", kaže predsjednik koji je posebno pohvalio rad koordinatora škole - Adisa Behlulovića.

"On je stalni zaposlenik i maksimalno se trudi da svoj posao odradi profesionalno. Na posljednjoj utakmici bh.nogometne reprezentacije sa Luksemburgom dječaci iz škole bili su sa igračima našeg državnog tima. To je bio veliki događaj za njih. Izgledali su oduševljeno. Recimo padala je kiša, a oni su djelovali kao da nisu pokisli. Sve pokazuje da smo na dobrom putu.“, zaključio je Junuzović koji je na kraju dodao da su vrata škole otvorena za djecu bez oba roditelja kojima će omogućiti besplatne treninge. Zadovoljni roditelji

"Neka se jave i imat će treninge gratis".

Amila Ibrahimpašić u školu fudbala "Valter" upisala je dvojicu sinova - Mirzu i Farisa. Ispričala nam je jedan zanimljiv detalj.

"Od utorka Mirza nije spavao od uzbuđenja, jer je znao da će u petak na teren Bilinog polja izaći sa bh. reprezentativcima i dočekati početak meča sa Luksemburgom. On je bio sa Harisom Medunjaninom i zaista je izgledao presretno nakon toga“, istakla je za Sarajevo-x.com Ibrahimpašić koja je posebno pohvalila rad škole.

"Prezadovoljna sam. Treneri su stručni, dobri pedagozi, odlično se odnose prema djeci koja odlaze i vraćaju se sa treninga sa osmjehom na licu. Vodi se računa o tome kada je nekom igraču rođendan", zaključila je Amila Ibrahimpašić.