Utakmice Evropske lige
0

Strpljenje je temelj uspjeha Sarajeva i Želje

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Dva najtrofejnija bh. kluba Sarajevo i Željezničar večeras igraju uzvratne utakmice Evropske lige. Timu sa Koševa na megdan stiže švedski Orebro. U prvom meču bilo je 0-0. S druge strane, plavi sa Grbavice su u Moldaviju otputovali sa zalihom od 1-0.

Kapiten FK Sarajevo, Sedin Torlak, naglasio je da su Šveđani u prvom dvoboju potcijenili bordo tim.

"U revanšu će igrati opreznije i mislim da će u utakmicu ući sa mnogo više respekta nego u Orebru. Treba nam pomoć navijača koja, vjerujem, neće izostati. Da bi došli do konačnog cilja - pobjede, svih 11 igrača moraju biti u optimlanom izdanju. Spremni smo, niko od nas ne zaboravlja da je šansa velika. Ne manjka optimzma. Međutim, moramo imati i dozu opreza", kazao je Torlak.

Plišek: Pomoć sa tribina može biti presudna

I češki stručnjak na klupi Sarajeva Jiri Plišek podvukao je da sa velikim respektom dočekuju goste iz Švedske, ali vjeruje da njegov tim ima više argumenata za pobjedu.

"Ne vjerujem da će Orebro doputovati da se brani, da igra na 0-0 i da čeka jedanaesterce. Ono će vjerovatno čekati svoje prilike, koje, ako im budemo dozvolili, mogu napraviti. Mi smo mnogo radili u proteklih šest dana. Spremni smo 120 posto i to mi daje veliki optimizam i samopouzdanje. Dodamo li tome i veliku pomoć sa tribina, to u konačnici znači da možemo do 3. pretkola", istakao je Plišek.

Nužno je da u ovoj utakmici protok lopte bude što brži, a da bi se to dogodilo potrebno je da igrači kvalitetno igraju bez lopte, nudeći se kontinuirano u praznom prostoru. Temelj uspjeha može biti strpljenje, jer jedan pogodak možda i u posljednjim trenucima meča odveo bi Sarajevo dalje.

Treba istaći da kod Orebra neće igrati kapiten Wikstrom, koji je povrijeđen u prvenstvenom dvoboju protiv GAIS-a.

Utakmica počinje u 19.00 sati, a postoji mogućnost da BHT radi kombinovani prenos sa onim iz Moldavije.

Osim: Oni su kvalitetni, a mi smo puni samopouzdanja

Drugi predstavnik BiH, u takmičenju koje je po rejtingu drugo u Evropi, sarajevski Željezničar, otputovao je na noge moldavskom Sheriffu.

Prvi šef struke Amar Osim vjeruje da mogu preskočiti ovu prepreku.

"Nećemo se braniti, ali nećemo igrati ni previše ofanzivno. Mi ćemo dati sve od sebe da zabilježimo rezultat koji će nam omogućiti da prođemo moldavskog predstavnika. Oni su čvrsti i kvalitetni. Međutim, i mi smo puni samopouzdanja. Svi igrači koji dobiju šansu trebaju biti maksimalno skoncentrisani", rekao je Osim.

Zajko Zeba jasno je poručio.

"Sheriff jeste kvalitetan, ali kod nas vlada pobjednička atmosfera. Vjerujem da ćemo danas osigurati 3. pretkolo."

I Željezničar treba igrati strpljivo, jer će u takvoj situaciji napadači doći u priliku da poentiraju.

Dvoboj Sheriff - Željezničar počinje u 18.00 sati uz direktan prenos na BHT1.