Times
0

Stopirati proces do okončanja istrage protiv funkcionera FIFA-e

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Proces određivanja domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. i 2022. godine treba stopirati sve dok ne budu istražene ozbiljne optužbe protiv visokih funkcionera Svjetske fudbalske federacije (FIFA), piše danas "Times", povodom najnovijih optužbi za korupciju u vrhu ovog tijela.

Uprava FIFA-e bi potom, nastavlja list, trebalo da pred javnost izađe sa planom za reformu procesa izbora domaćina najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu koji neće tolika ovlašćenja neopravdano povjeravati šačici administratora.

Postojeći sistem, kakav god bio ishod ovog najnovijeg slučaja, očigledno predstavlja veliki mamac za korupciju. Upravljanje svjetskim fudbalom mijenjalo se suviše sporo da bi na pravi način bilo odraz rasta koji je, tokom protekle dvije decenije, po svojim dometima i poslovnom uplivu doživio ovaj sport. 

Jedina mogućnost da se iz ove epizode izrodi nešto dobro, zaključuje "Times", zavisiće od moći FIFA-e da, poslije svega, bude u stanju da redefiniše samu sebe.

"Guardian" piše da je FIFA pod sve većim pritiskom pojedinih visokih funkcionera same federacije da suspenduje, za početak decembra planirano, glasanje o domaćinima Mundijala 2018. i 2022.godine sve dok ne bude okončana istraga o spremnosti dvojice visokih funkcionera federacije da za protivvrijednost od nekoliko stotina hiljada dolara, prodaju njihove glasove. 

List navodi da su optužbe podigle pravu buru u ciriškom sjedištu FIFA-e i izazvale pažljivo kontrolisani bijes članova organizacionog komiteta koji zastupa kandidaturu Londona za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018.

"Daily Telegraph" u uredničkom komentaru poručuje FIFA-i da se suoči sa prljavom igrom. 
List poziva Seppa Blattera "politički lukavog prvog čovjeka FIFA-e koji je i sam preživio optužbe za korupciju, da preduzme odlučnu akciju i razbistri mutan proces izbora domaćina Mundijala.

 Za početak moraju biti donesena  kristalno jasna pravila o tome šta je dopušteno a šta nije. 

Dogovori i raznorazne pogodnosti postali su sastavni dio biznisa zvanog fudbal. 

Za bogatije zemlje je, piše "Telegraph", možda i prihvatljivo da ulažu u razvojne programe, igraju prijateljske utakmice ili grade terene za talentovanu omladinu. Uplaćivanje gotovine na privatne račune u bankama je, međutim, čista korupcija, primjećuje ovaj list.

U međuvremenu, Blatter je sinoć rekao da tvrdnje da su dvojica članova Izvršnog odbora ove organizacije prodavali glasove u sklopu kandidature za domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine "imaju veoma negativan uticaj" na ovo tijelo.

U otvorenom pismu Izvršnom odboru, koji je objavljen na web-sajtu FIFA  Blatter je istakao da mu je žao što mora da sve obavijeti o neprijatnoj situaciji u vezi sa člankom koji je objavio list "Sundey Times" pod naslovom "Glasovi za Svjetski kup na prodaju".
"Informacije u ovom članku izazvale su veoma negativan efekat na FIFU i proces kandidature za Mundijale 2018. i 2022. godine", rekao je Blater.

On je dodao da će FIFA odmah pokrenuti istragu i da je zatražno od članova Izvršnog odbora da se uzdrže od davanja izjava za javnost.