Oštar start
0

KOLUMNA / Stop "fudbalskom separatizmu"

Piše: Bakir Tiro
Sve priče i naše unutrašnje polemike su završene. Suspenzija ili jedan predsjednik N/FS BiH do 31. marta 2011. godine?! Jasno je ponovljena nedvosmislena poruka čelnika FIFA-e i UEFA-e prilikom njihove posljednje misije u Sarajevu.

Dakle, jedan predsjednik N/FS BiH nije "unitarna volja Sarajeva usmjerena protiv RS", kako je proteklih dana standardno dezinformirao javnost u RS-u Rajko Vasić, osvjedočeni "huškač narodna" na funkciji izvršnog sekretara Dodikovog SNSD-a. Njegova vladajuća stranka koja režimski upravlja i fudbalskim radnicima u ovom entitetu, nakon zadnje posjete FIFA i UEFA, bukvalno, barem što se lopte tiče, stjerana je u ćorsokak proklete bosanske avlije. A, i mi svi, ni krivi, ni dužni sa njima!

Zabrana političkih govora u IO

FIFA i UEFA više ne dozvoljavaju ni diskusije koje obično počinju i završavaju zamjenom teza, odnosno lažnim argumentima kontra provođenja neophodnih "fudbalskih reformi" u ovoj zemlji. Bilo je tako 3. novembra na sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH, održanoj pod patronatom Svjetske i Evropske fudbalske federacije. Miletu Kovačeviću, predsjedniku FSRS nisu dozvolili da govori, a nakon što su rekli da svi zajedno u BiH nemamo izbora. Nije demokratski, ali poučeni ranijim iskustvima u bh. fudbalu, u FIFA-i i UEFA-i ne žele više gubiti vrijeme na slušanju "šupljih" govora pojedinaca. Više političkih, nego sportskih. Naslušali su ih se u minulih 15 godina.

"FIFA i UEFA pomoći će N/FS BiH da promijeni Statut na osnovu kojeg i vi morate imati jednog predsjednika biranog u četverogodišnjem mandatu. Ne uradite li to do 31. marta naredne godine uslijedit će automatska suspenzija N/FS BiH iz članstava UEFA-e i FIFA-e. Znamo sve specifičnosti u ustroju vaše zemlje, ali ovo je fudbal. Sport, a ne politika. Na kraju, niko vas ne tjera da budete dio FIFA i UEFA", poručio je članovima IO N/FS BiH Geoffrey Thompson, potpredsjednik FIFA-e.

"Bombaš Rajko"

Da ne bi bilo zabune, FIFA i UEFA sljedbenicima politike Rajka Vasića, tj. popularno zvanog "bombaš Rajko" i sličnih, proteklih dana uputili su još jednu poruku.

"Zakoni su jasni, zemlja koja nije priznata od UN-a, ne može biti priznata ni od FIFA-e", rekao je Thompson, desna ruka Seppa Blattera, prvog čovjeka planetarnog fudbala.

Zveckanju "fudbalskim separatizmom" u BiH tako i definitivno došao je kraj. Konkretno, ništa od pustih želja, odnosno lažnih predizbornih i postizbornih obećanja o legalno i međunarodno priznatom otcjepljenju FS RS od N/FS BiH, formiranju fudbalske reprezentacije RS.

Bit će zanimljivo šta će na novonastalu situaciju reći "bombaš Rajko"? Ma, u šovinizmu bez granica garant će opet biti krivi "oni iz Sarajeva i Federacije".

Mapa (ne)mogućeg puta

Istovremeno, prezentirana je i tzv. "mapa puta" kojom bi, uz koordinaciju Velida Imamovića sa FIFA-om i UEFA-om, u N/FS BiH trebali doći do rješenja. Gotovo, (ne)moguće?! Ipak, vrijedi probati. Vremena do isteka ultimatuma je malo, a demagog Sulejman Čolaković, predsjednik N/FS BiH, kaže, optimista je. Nada se da će Savez izbjeći suspenziju.

Međutim, trenutna realnost na terenu totalno je drugačija. Teško da će politika iz RS pristati na kompromis. I dio ultradesničara iz zapadne Hercegovine nije u potpunosti "svario" priču iz FIFA-e i UEFA-e. No, sa njima bi u Nionu i Cirihu trebali imati manje problema. Kako sada stvari stoje, N/FS BiH 31. marta 2011. godine trebao bi biti suspendiran. Nije isključeno da tom prilikom zabranu obavljanja svih funkcija u fudbalu dobiju i aktuelni "vrastodržci", te da FIFA u Savez uvede prinudnu upravu. Složit ćete se. Koliko god ružno bilo, ovo zadnje ne bi bilo loše i stremi ka jedinom rješenju.

Sprem' te se, sprem' te u ožujku za mašala suspenziju FIFA i UEFA!