Pred vječiti derbi
0

Stole iz Bora: Navijači trebaju voliti svoj, a ne mrziti suparnički klub

Piše: Edin Isanović
Amar Osim i Stole
Amar Osim i Stole
U subotu FK Sarajevo i FK Željezničar igraju 100. prvenstveni vječiti derbi. Plavi i Bordo tim imaju identičan broj bodova, po 26. Stole Anđelić (57) iz Bora je deklarisani fan FK Željezničar.

Kako ističe, od malih nogu prati Plave sa Grbavice. Radi voljenog kluba je obišao čitavu bivšu državu. Predstojeći okršaj starih rivala za njega će biti poseban užitak, jer, kako kaže, poslije dugo vremena oba tima borit će se za naslov prvaka.

"Pratio sam sve do pred ovo posljednje kolo i znam da je Sarajevo imalo dva boda više. Sada vidim da je tim sa Koševa remizirao, a da je Željo pobijedio i da su poravnati na tabeli. To su u BiH dva najbolja kluba po vrijednosti i kvalitetu i ne treba čuditi što će odlučivati o prvom mjestu. Ta dva kluba dali su najbolje bh. igrače poput Ferhatovića, Musemića, Sušića, Pašića, Prodanovića, Muftića,Osima, Smajlovića, Baždarevića, Spreču, Mujkića, Mihajlovića, Hadžiabdića... Bez obzira gdje se igra, Grbavica ili Koševo, nema favorita. Šanse u narednom derbiju su podjednake 50 - 50", kaže za Klix popularni Stole.

Nema favorita

Anđelić, kojem je nogomet u krvi 24 sata dnevno naglašava da jedan kiks pojedinca može odlučiti utakmicu.

"Bit će tijesan rezultat, ja tako mislim.Nema pravila, svako svakoga može pobijediti. Ipak, kada je derbi u pitanju tu nema izrazitih favorita, bez obzira na stanje na tabeli“.

Stole podvlači da mu je najdraži nogometaš aktuelne Željine generacije Zajko Zeba.

"On je i kao igrač i kao čovjek izuzetan. Upoznao sam ga kada sam dolazio da proslavim duplu krunu. On je pravi vođa ekipe. Podsjeća me na Mešu Baždarevića koji je nekada igrao za Želju“

Sarajevski derbi je nešto posebno

Čovjek kojem je plava boja bliska srcu kaže kako pamti sve derbije u jugoslovenskoj ligi. Ipak, nije niti jedan nije želio posebno podvuči.

"Svaki je zanimljiv na svoj način bez obzira gdje se igra. Ponakeda je neko bio oslabljen, ali nikada nije izgubio draž. Za mene je najveći derbi na planeti Boca – River, a sarajevski derbi je uvijek bio izuzetno cijenjen. Bio je drugi po rejtingu u bivšoj Jugoslaviji. Ono što mogu reći jeste da je nekada na ovim utakmicama bilo mnogo više gledalaca nego danas. Međutim, trenutne generacije su mnogo temperamentnije. Ponekad pređu sportsku granicu. Mislim da se treba navijati fer i sportski. Da se prije svega voli i poštuje svoj, a da ne mrzi suparnički klub. Svaki sukob je bespotreban i ne vodi ničemu".

Anđelić je dodao kako, nažalost, zbog obaveza neće u suboti moći doći na najveći bh. stadion.

"Radim kod privatnika i zaista nisam u mogućnosti da dođem. Ipak, sve ću da pratim uživo. Neka pobijedi bolji. Ovim putem pozdravljam i navijače Želje i Sarajeva", zaključio je naš sagovornik.