Nogomet
1

Stoke slavio protiv Arsenala, Chelsea usamljen na liderskoj poziciji

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački stručnjak Felix Magath u subotu je prvi put vodio Fulham pred domaćim navijačima, ali debi mu je zagorčao sunarodnjak Andre Schürrle koji je predvodio Chelsea do pobjede 3-1.

Bivši nogometaš Bayer Leverkusena postigao je hat-trick u značajnoj pobjedi Plavaca u 28. kolu Premierlige. Momčad Josea Mourinha sada na vrhu tabele ima četiri boda više od Arsenala koji je doživio novi posrtaj - poražen je na gostovanju kod Stokea s 1-0.

Na trećem je mjestu Manchester City sa šest bodova zaostatka, ali i dvije odigrane utakmice manje od Chelseaja.

Prvo je poluvrijeme na Craven Cottageu završeno bez pogodaka, a onda je u nastavku ''eksplodirao'' Schürrle koji je pogađao u 52., 65. i 68. minuti. Pritom mu je prva dva gola sjajnim proigravanjima ''namjestio'' Eden Hazard, dok je asistent za treći pogodak bio Fernando Torres.

Poraz ''fenjeraša'' Fulhama ublažio je John Heitinga. Schürrle sada na kontu ima šest prvenstvenih golova ove sezone, a ujedno je postao treći Nijemac u historiji s hat-trickom u Premierligi, prije njega je to uspjelo Jürgenu Klinsmannu i Frediju Bobicu.

Arsenal je na stadionu Britannia poražen pogotkom Jonathana Waltersa s bijele tačke u 76. minuti. Penal je skrivio Laurent Koscielny igrajući rukom u šesnaestercu. Bila je to još jedna slaba predstava Wengerovih nogometaša koji u drugom poluvremenu nisu uspjeli uputiti nijedan udarac unutar okvira domaćeg gola. Topnici su u posljednje četiri ligaške utakmice osvojili samo četiri boda i njihove šanse za naslov se čine sve manjima.

Hull City je kod kuće poražen od Newcastlea s čak 4-1. Zanimljivo je da je Newcastle u ovoj utakmici zabio jednak broj golova kao u prethodnih devet zajedno.

Everton je nakon više od mjesec dana dočekao oporavljenog belgijskog napadača Romelua Lukakua, a on se odmah iskazao pobjedničkim pogotkom. Zabio je u 81. minuti za domaće slavlje protiv West Hama kojem je tako prekinuta serija od četiri uzastopne pobjede.

Premierliga, 28. kolo:

Everton - West Ham 1-0 (Lukaku 81) Fulham - Chelsea 1-3 (Heitinga 74 / Schürrle 52, 65, 68) Hull - Newcastle 1-4 (Davies 46 / Sissoko 10, 55, Remy 42, Anita 90+3) Stoke - Arsenal 1-0 (Walters 76 - 11m) Southampton - Liverpool (kasnije)

Redoslijed: 1. Chelsea 63, 2. Arsenal 59, 3. Manchester City 57 (-2), 4. Liverpool 56 (-1), 5. Tottenham 50 (-1)...