Nogomet
53

Stojan Vranješ: U Belgiji nećemo biti poraženi, možemo napraviti iznenađenje

Piše: D. B.
Stojan Vranješ
Stojan Vranješ
Bh. nogometaš Stojan Vranješ je jučer iz Lechije prešao u Legiju, gdje će nastaviti svoju uspješnu karijeru. Nažalost, ovog puta se nije našao na spisku reprezentativaca BiH za utakmice protiv Belgije i Andore u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali je Zmajevima poželio sreću. S njim smo razgovarali o očekivanjima od prestojećih utakmica Zmajeva te njegovom novom klubu.

Vranješ očekuje da se Zmajevi u BiH iz Belgije vrate neporaženi, a priželjkuje sva tri boda.

"Uvijek smo igrali dobro protiv Belgije koja je veoma dobra reprezentacija, druga na svijetu, tako da na njih ne treba trošiti riječi. Međutim, siguran sam da nećemo biti poraženi i da ćemo imati šanse da ih iznenadimo. Vels ih je dobio u Briselu. Trebamo igrati pametno i iskoristiti svoje šanse", izjavio je Vranješ za portal Klix.ba.

On smatra da naš državni tim protiv Andore čeka lagan zadatak, ali da opuštanja ne smije biti.

"Znam da igrači ne vole 'male' utakmice, ali smatram da ćemo u Zenici protiv Andore popravljati gol-razliku. Ako smo ih mogli pobijediti tamo, ovdje se nemaju čemu nadati, ali ih ne smijemo potcijeniti", rekao je nogometaš Legije.

Prema njegovom mišljenju, plasman reprezentacije BiH na Euro je realna mogućnost.

"Odlazak na Euro nije nemoguć, ali puno zavisi od utakmice protiv Belgije. Pobjedom bismo otvorili sve. Opcija odlaska na Euro je realna, barem kroz baraž, mada i bolja pozicija nije nedostižna", kazao je Vranješ.

Njemu je žao što nije među Zmajevima, ali ističe da je najvažniji mir u reprezentaciji i koncentracija na predstojeće utakmice.

"Nemam neki poseban komentar, to je odluka selektora i moram je poštovati. Reprezentaciji želim najbolje, a ja ću se skoncentrisati na klub. Normalno, pratit ću, tu mi je i brat Ognjen. Žao mi je što nisam pozvan, ali šta da se radi. Uskoro će biti novo okupljanje, pa ćemo vidjeti šta će biti. Osjećam se i igram dobro, želim igrati za reprezentaciju, a i NSBiH je pokazao da računa na mene. Ne treba vršiti pritisak, nego pustiti selektora i momke da se koncentrišu na utakmice. Nisam ja igrač koji ima 100 nastupa u reprezentaciji pa da se pravi pritisak. Igram dobro, ali ima još puno igrača koji su u dobroj formi, a nisu poznati. Nije to ništa čudno", jasan je bio bh. internacionalac.

Lechiju zamijenio Legijom, čekaju ga borba za dvostruku krunu i nastupi u Evropskoj ligi

Vranješ je jučer potpisao ugovor s Legijom.

"Sve se dogodilo brzo, nisam znao ništa unaprijed iako se o mom transferu pričalo puno tokom prošlog prelaznog roka. Sada je sve gotovo i veoma sam zadovoljan. Potpisao sam ugovor na tri godine i jedva čekam da zaigram", otkrio je Vranješ.

Njegove sjajne igre proteklih sezona nisu prošle nezapaženo, pa je bilo zainteresiranih klubova.

"Bilo je nekih ponuda, iako ja nisam imao direktnog kontakta s drugim klubovima. Najkonkretnija je bila Legia, pa me ostalo nije ni interesovalo mnogo. Bilo bi suludo odbiti ponudu kluba kao što je Legia", izjavio je dvadesetosmogodišnji nogometaš.

Novim klubom je prezadovoljan.

"Legia je veliki klub, što pokazuju rezultati u evropskim takmičenjima. Nisu osvojili nešto, ali su u prošloj sezoni sakupili 15 bodova, dok klubovi iz okruženja ne mogu osvojiti više od dva", istakao je Vranješ.

Cilj Legije je da osvoji dvostruku krunu.

"Bilo je nekoliko lošijih rezultata, ali se situacija popravila. Piast je trenutno prvi na tabeli, ali 'visok' ritam ne može zadržati do kraja. Osim toga, opterećenje za Legiju bile su kvalifikacije za Evropsku ligu, tako da se klub fokusirao na te utakmice. Plasman u grupnu fazu je izboren, tako da se možemo više posvetiti domaćem prvenstvu. Dvostruka kruna je cilj i Legia je najozbiljniji kandidat", rekao je iskusni veznjak

Legia se nalazi u grupi D s Napolijem, Club Bruggeom i Midtyallandom.

"Sve četiri ekipe su podjednake, Napoli je najveće ime, ali ne igra spektakularno. Mislim da imamo velike šanse da prođemo grupu", završio je Vranješ.