Nogomet
0

Stoičkov na klupi Sundownsa smršao 15 kilograma

Totalsport
Hristo Stoičkov
Hristo Stoičkov
Bugarin Hristo Stoičkov (44), danas trener južnoafričkog sastava Mamelodi Sundowns, sve se bolje snalazi u tamošnjem prvenstvu u kojem njegova ekipa zauzima drugo mjesto na tabeli.

Najbolji evropski igrač 1994. godine, iz doba igranja u Barceloninom napadu, svoju je ekipu doveo do samo tri boda zaostatka za vodećim timom prvenstva Supersport Unitedom, ali ima i utakmicu manje, te bi se te dvije ekipe uskoro mogle bodovno izjednačiti.

Mamelodi Sundowns je u nizu od pet prvenstvenih pobjeda, a razvuče li se on na osam utakmica čitljivo je da je Stoičkov sastav osvojio 22 od moguća 24 boda u malo više od posljednjih mjesec dana.

No, nekadašnjem bugarskom nogometnom asu nije lako u zemlji domaćinu skorašnjeg Svjetskog prvenstva. Tvrdi da je u posljednjih šest mjeseci na klupi tima izgubio oko 15 kilograma težine.

"U uvodnih šest ili sedam kola imali smo dosta problema i bilo mi je teško ostvariti promjene koje sam želio. Koliko je ovo težak posao? Izgubio sam petnaestak kilograma. Ali u posljednja dva mjeseca ubiremo plodove rada i sada svi već govore o naslovu prvaka. Prije početka sezone takvo što se moglo samo sanjati", tvrdi Stoičkov.

Najveći sin bugarskog nogometa u trenerskoj karijeri je vodio reprezentaciju domovine od 2004. do 2007. godine, te je imao jednomjesečnu avanturu na klupi španske Celte iz Viga. Trenutno obavlja treći trenerski posao u karijeri.