Nebojša Novaković, trener AIK-a
0

VIDEO / "Što je Tito nekada bio u Jugoslaviji, to je Zlatan u Švedskoj"

Razgovarao: Edin Isanović
Nebojša Novaković
Nebojša Novaković
Bh. nogometni trener Nebojša Novaković već nekoliko godina radi kao asistent u stručnom štabu švedskog AIK-a za koji je nekada i nastupao. Ovaj izuzetno cijenjeni stručnjak u razgovoru za Klix.ba govorio je o trenutnim aktivnostima, švedskom nogometu, Zmajevima, Ligi prvaka, gdje je kao igrač postigao pogodak Barceloni i Zlatanu Ibrahimoviću kojeg lično poznaje.

Vi ste pomoćni trener u AIK-u, koliko Vaš klub može u novoj sezoni?

Već nekoliko godina radim u AIK-u i zadovoljan sam. Zadržali smo gotovo cijelu postavu od prošle godine u kojoj smo imali dosta uspjeha. Plasirali smo se u grupnu fazu Evropske lige i završili smo na četvrtom mjestu u prvenstvu. Nadam se i ove godine dobrim rezultatima, a sigurno važimo za jednog od favorita za osvajanje naslova. Mi smo u očima navijača AIK-a uvijek favoriti. Inače, ja živim i radim u Švedskoj od 1991. godine, a osim pomenutog kluba igrao sam i za Djurgarden.

Možete li nam reći nešto više o švedskoj ligi u kojoj igra i nekoliko bh. igrača?

Švedski nogomet dobio je na publicitetu najviše poslije Svjetskog prvenstva 1994. godine u SAD-u. Šveđani su zauzeli treće mjesto i od tada je najvažnija sporedna stvar na svijetu u ovoj zemlji u stalnom usponu. Još uvijek reprezentacija ima više uspjeha na međunarodnoj sceni od klupske igre. Nacionalni tim već dugi niz godina nije propustio veliko takmičenje. U prvenstvu je sve više kvalitetnih stranih igrača koji pokazuju dopadljiv nogomet. Nema baš puno igrača sa prostora bivše države, ali ih je mnogo iz Brazila i afričkih zemalja. Ipak, jedan od najboljih je Nordin Gerzić, koji nosi dres Göteborga. Mnogi igrači sa naši prostora igrali su za švedsku reprezentaciju u svim uzrastima. Lako nas je poznati po prezimenu.

Pratite li igre bh. reprezentacije i mogu li Edin Džeko i njegovi saigrači izboriti plasman na SP?

BiH je na čelu sa Sušićem na pravom putu. Radi se o kvalitetnom timu koji predvođen Džekom može biti prvi u grupi. Znam da većina reprezentativaca igra vani i da su sjajnim partijama došli do toga da ih se sada svi pribojavaju.To je dobar spoj indivudualnog i kolektivnog kvaliteta.

Recite nam nešto više o vašoj nogometnoj karijeri?

Bila je mnogo uspješnija vani nego kod nas. Karijeru sam počeo graditi u Bratstvu iz Vojkovića, zatim sam igrao za Famos iz Hrasnice i onda sam preselio u tadašnji Dinamo iz Vinkovaca. Bile su to kasne osamdesete i početak devedesetih. Jedinstvena druga liga Jugoslavije bila je izuzetno kvalitetna. Bilo je mnogo dobrih igrača, od Slovenije do Makedonije. Pred početak rata otišao sam u Švedsku i igrao za nekoliko klubova. Najviše uspjeha imao sam sa AIK-om, gdje sam bio od 1997. do 2001. godine. Osvojili smo dva kupa i jedno prvenstvo. Igrao sam nekoliko godina na međunarodnoj sceni. Od 2002. godine radim kao trener u Švedskoj i Norveškoj. U AIK-u sam prezadovoljan, klub volim svim srcem i imam tu privilegiju da radim u njemu.

Igrali ste i u Ligi prvaka, a postigli ste pogodak slavnoj Barceloni. Kako danas gledate na taj period?

Imao sam tu sreću da sa AIK-om igram elitno evropsko klupsko takmičenje. Nastupao sam protiv Arsenala, Fiorentine, Barcelone... Predivan period u mojoj karijeri kada sam doživio ono što sam oduvijek sanjao kao dječak. Da igram pred puno publike i da vidim kako lopta ulazi u gol nakon mog udarca. Nije to toliko teško ako nešto puno želiš i ulažeš mnogo truda. Ponosan sam na taj pogodak.

Prema vašem mišljenju, treba li formirati regionalnu nogometnu ligu?

Ako hoćemo još bolji i kvalitetniji nogomet bilo bi dobro da se igra regionalna liga. Znači, samo tri ili četiri najbolje ekipe iz domaćeg prvenstva, koje bi bile na tom nivou. To bi bilo sjajno nadmetanje i proizvodili bismo igrače. Vidim da klupski nogomet sa naših prostora nije ni blizu onoga od ranije.

Ko će osvojiti ovogodišnju Ligu prvaka?

Nadam se Barcelona. Igraju najbolji nogomet i teško im je parirati, mada ponekad pretjeruju sa silnim dodavanjima. Međutim, svoju igru su podigli na viši nivo u odnosu na sve druge ekipe.

Novaković s Ibrahimovićem
Novaković s Ibrahimovićem
Ko je za Vas najbolji igrač današnjice Ronaldo ili Messi?

Messi je za mene najbolji. Na drugom mjestu je Ibrahimović, a ne Ronaldo. Zlatan je fantastičan, on je majstor. Švedska je presretna što ima takvog igrača. Drugim riječima - što je nekada bio Tito u Jugoslaviji, to je Zlatan u Švedskoj. Nevjerovatno je popularan ovdje i podigao je švedski nogomet na viši nivo. Imao sam tu sreću da igram protiv njega. Sada kada se sretnemo porazgovaramo. Već sada je legenda.

Je li teže biti igrač ili trener?

Trener. Ipak, volim ovaj posao tako da ništa nije teško. Nastojim da budem dobar u onome što radim. Postavio sam cilj da dobacim do Lige prvaka.

Pet najdražih minuta u karijeri?

Svaki minut u karijeri mi je na neki način drag. Od Bratstva do AIK-a. Sve je bilo super, igrao sam na velikoj sceni, vidio svijet, stekao mnogo prijatelja. To je ono što me čini sretnim i bogatim.