Nogomet
0

Štilić o Lewandowskom, bivšem saigraču iz poljskog Lecha

Piše: J. Hadžiahmetović
Lewandowski i Štilić oko lopte
Semir Štilić, bh. internacionalac i povremeni reprezentativac, bio je saigrač Roberta Lewandowskog, napadača Borussije Dortmund, koji je sinoć postigao sva četiri gola u pobjedi svog tima protiv Real Madrida (4:1) u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka.

Štilić i Lewandowski proveli su zajedno dvije sezone u Lechu iz Poznana. Obojica su došli u ovaj klub 2008. godine. Nakon dvije dobre sezone (58 utakmica, 32 gola), visoki napadač otišao je u Borussiju iz Dortmunda za 4,5 miliona eura.

S druge strane, Štilić je nakon odlaska Lewandowskog u Lechu ostao još dvije sezone, odigravši 106 utakmica u kojima je postigao 18 golova. Danas bh. internacionalac i bivši igrač Željezničara nastupa u dresu ukrajinskog Karpatyja iz Lviva. U toku dvije sezone zajedničkog igranja u dresu poljske ekipe, Štilić i Lewandowski osvojili su nekoliko trofeja.

"Gledao sam sinoćnju utakmicu i drago mi je zbog golova Lewandowskog. U Lechu je pokazao da je vrhunski strijelac i zbog njega sam sinoć navijao za Borussiju", kaže Štilić za Klix.ba.

Za vrijeme igranja u Poljskoj imali su odličnu saradnju na terenu, ali se i družili van njega. Vezista Karpatyja kaže da će mu već danas poslati poruku i čestitati mu na odličnoj predstavi protiv Kraljevskog kluba.

"Nismo se odavno čuli, ali ovo je definitivno razlog da mu pošaljem poruku sa čestitkom", dodaje Štilić. Na upit o fotografiji na kojoj Lewandowski baca Štilića u more, naš sagovornik kaže da je to bilo tokom jednih priprema Lecha u španskoj Marbelli.

"On je super kao osoba. Družili smo se često i van terena kada bi on imao vremena, jer je u to vrijeme živio sa djevojkom Annom Stachurskom, koja je reprezentativka Poljske u karateu. Kad bi ona otišla na neko od takmičenja, on je izlazio sa nama", kaže Štilić.

Bivši igrač Željezničara kaže da ga ne bi iznenadilo ako Lewandowski ode u Real Madrid, Manchester United ili neki drugi veliki evropski klub.

"Kad bismo poredili, on je bolji za klasu od Realovih napadača Gonzala Higuaina i Karima Benzeme", tvrdi Štilić.

Povremeni reprezentativac BiH kaže da u klubu za koji trenutno nastupa nije sjajna situacija.

"Borimo se za opstanak. Moje je da igram, da na terenu dam sve od sebe. Imam ugovor još tri godine, ali nije isključeno da promijenim sredinu. Vidjet ćemo šta će se desiti", kaže Štilić.

Kao i svaki Bosanac i Hercegovac, popularni Štila je navijački propratio dosadašnji dio kvalifikacija bh. nogometne reprezentacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Drago mi je da kvalifikacije dobro idu i da smo na dobrom putu prema Brazilu. Do sada smo svaki put bili blizu velikog takmičenja. Što se mene tiče, nikada nisam rekao 'ne' reprezentaciji. Nadam se pozivu selektora Sušića koji odlučuje. Moje je da dobro igram i da se predstavim u najboljem svjetlu", kaže Semir Štilić, bh. internacionalac i povremeni reprezentativac BiH, na kraju razgovora za portal Klix.ba.