Nogomet
9

Specijal / Stigli smo do kraja, šta će presuditi u finalu Eura?

Piše: Dino Begić
Portugal ili Francuska. Sudarom dvije velesile svjetskog fudbala past će odluka o novom evropskom prvaku. I dok su možda Italija, Njemačka pa i Hrvatska odigrale više kvalitetnih minuta, niko nije pokazao konstantan i jednako dobar nivo partija tokom turnira od finalista koji će danas od 21:00 sati na Stade de Franceu u direktnom okršaju odlučiti o novom vlasniku trofeja. Jer ni Portugal ni Francuska nisu nadigrani tokom turnira, ali isto tako nikoga nisu ni nadigrali.
Foto: AFP
Foto: AFP

Susreti u polufinalu donijeli su prvu pobjedu Portugala uopće na turniru, dok su Francuzi profitirali na greškama Nijemaca i tako svjetske prvake iz podređenog položaja uspjeli poslati kući.

Turnir zvijezda i njihovih pomoćnika

Payet, Griezmann, Ronaldo, Bale… tek su Nijemci kolektivnom igrom napravili izuzetak koji potvrđuje pravilo, a koje kaže da je ovo turnir individualaca kojima se podređuje sistem igre i za koje radi ostatak ekipe.

Nedostatak vremena za pripremu kompleksnije prije svega napadačke, a onda i odbrambene strategije služi kao perfektan alibi trenerima da se povuku duboko u svoje polje, stave što više igrača iza lopte i čekaju na grešku protivnika. Važno je sačuvati svoju mrežu po svaku cijenu, naprijed će se već nešto "učačkati". Ako ne nakon 90 minuta, onda su tu produžeci. Ako se čak ni tada ne dođe do rezultata postoje penali. Na kraju se uvijek može reći u slučaju neuspjeha da je pet čistih prilika lutrija i da se ne može puno uraditi po tom pitanju iako je za realizaciju podjednako važna kako mentalna tako i fizička priprema. Selekcije koje u svojim redovima imaju igrača koji individualnom kvalitetom i potezom mogu riješiti utakmicu u takvoj konstelaciji snaga i odnosa predodređene su za uspjeh.

Takav je slučaj bio i sa polufinalima. Ronaldov nebeski skok donio je Portugalu prednost nad Velsom. Nakon pogotka mogli su biti još sigurniji u ispravnost svoje defanzivne strategije i orijentiranosti na kontranapade. Otočku ekipu nakon toga su porazili za tri minute. Dovoljan pokazatelj koliko je važno ne primiti prvi gol.

Njemačka igra se raspala sa Griezmannovim penalom. Nakon uvodnih 15 minuta utakmice Nijemci su, uprkos kadrovskim problemima i izabranim rješenjima za ovaj meč, uspjeli staviti loptu pod kontrolu i uspostaviti željeni ritam, a time Francuze potisnuti ka Llorisu. Nepromišljenost Schweinsteigera gurnula je utakmicu u ruke domaće selekcije, a Nijemce natjerala na ishitrene reakcije i sve češće greške. Ekipa koja je navikla provoditi vrijeme bez lopte i čekati grešku imala je prednost. Mogla je mirno provocirati novu i čekati priliku da zada konačan udarac. Niz nespretnih reakcija njemačke odbrane darovao je Griezmannu novu priliku. Nakon toga su već pakovali kofere za povratak kući.

Francuzi znaju raspored, ali još uvijek nemaju strategiju

Didier Deschamps je selektor koji je najviše mijenjao u odnosu na svoju zamišljenu i projiciranu postavu prije prvenstva. Mijenjao je imena, rasporede, čak i uloge svojim najboljim igračima. Tražio je idealan balans i u svemu tome se nije bojao pogriješiti. Nije se bojao ni reakcija kada je ostavljao najbolje igrače na klupi. Pogba i Griezmann u ranoj fazi turnira su znali veće dijelove utakmice odgledati s klupe za rezervne igrače. Iz današnje perspektive to izgleda nevjerovatno. Griješio je, ali se pravovremenim reakcijama uvijek na vrijeme uspio spasiti i svome timu donijeti rezultat. Sreća ili poznavanje materije i okolnosti u kojima radi, procijenite sami.

Ono što ipak konstatno nedostaje Deschampsu i francuskoj selekciji jeste jasna strategija. U finalu su Evropskog prvenstva na domaćem terenu, a mnogi još uvijek ne znaju šta Francuzi tačno žele raditi u pojedinim fazama igre.

Protiv Njemačke u polufinalu su odigrali svoj najbolji period utakmice generalno na turniru. Pomenutih uvodnih 15 minuta u kojima su Nijemce pritisnuli visoko na njihovom dijelu terena i profitirali sa nekoliko izuzetnih prilika zahvaljujući tome bilo je sve. Nakon tog perioda neshvatljivo se povlače i prepuštaju inicijativu protivniku. Do kraja utakmice životare na fizičkim predispozicijama svog veznog reda koji tako nadomješta nedostatak pozicionalne discipline i sposobnosti igranja u postavljenoj odbrani.

Smušen raspored i podjela uloga prije svega u veznom redu njemačke reprezentacije, nedostatak kvalitetnog napadača i izostanci važnih igrača bili su dovoljni da Francuzi prođu neokrznuti. Čak i odlično partnerstvo i saradnja između Girouda i Griezmanna razvijena u drugom dijelu turnira nije dolazila do izražaja. Francuzi su napadali sa malo igrača i rijetko dolazili u priliku da sistemski ugroze gol protivnika. Na kraju su profitirali na greškama protivnika. Teško da će Portugal napraviti greške. Mnogo vjerovatnije je da će ih natjerati da se oznoje za svaku iole ozbiljniju situaciju pred golom Ruija Patricija.

Dovoljno je napadati s trojicom ako je jedan od njih Ronaldo

Selektor reprezentacije Portugala, Fernando Santos, na konferenciji za novinare nakon pobjede nad Velsom bio je u dobrom raspoloženju i okupljenim je ispričao priču koje se rado sjeća, a njene pouke izgleda čvrsto drži. Kaže da mu je jednom prilikom poznanik rekao da finala nisu za igranje, ona su isključivo za pobjeđivanje.

Pragmatičan lik kakav je i sam, Santos je prihvatajući klupu svoje reprezentacije shvatio da je dobio priliku koja se ne nudi dvaput u životu i odlučio je svaku utakmicu na turniru igrati kao da je posljednja. Nije pobjeđivao, ali ga ta činjenica nije previše morila i nije mu donosila neprospavane noći. Portugal nije ni gubio, a za junaka naše priče to je najvažnije.

Korak po korak, Portugal je u finalu nekog velikog turnira prvi put nakon 12 godina i prvenstva održanog na domaćem terenu. Fudbalski moralisti će reći da im je nikad ružnija Rehhagelova Grčka uzela trofej ispred nosa narugavši se čitavom svijetu. Santos je zanat pekao između ostalog i na klupi selekcije Grčke vođeći se između ostalog i postulatima velikog Nijemca.

Danas kada ga očekuje finale s domaćom selekcijom zaziva karmu i svog najboljeg igrača. Cristiano Ronaldo je 12 godina iskusniji u odnosu na Euro u Portugalu. U međuvremenu je uspio postati igrač s najviše nastupa na turniru i izjednačiti se na vječnoj listi strijelaca sa Michelom Platinijem. Gol Platinijevim Francuzima ostavio bi ga usamljenim na toj listi. Trofej bi ga vjerovatno potvrdio kao najboljeg evropskog igrača svih vremena.

Nekonvencionalna geometrija veznog reda Portugala ima za cilj neutralisanje akcija s druge strane (fotografija broj 1)
Nekonvencionalna geometrija veznog reda Portugala ima za cilj neutralisanje akcija s druge strane (fotografija broj 1)

Portugal za razliku od svojih protivnika ima jasnu strategiju kako žele igrati. Cilj je, jasno, već mnogo puta viđen na ovom prvenstvu – ne primiti gol po svaku cijenu. Vremešnom odbranom komanduje Realov Pepe, igraju je duboko sa mnogo igrača iza lopte. Ispred zadnje linije imaju poprilično nekonvencionalnu geometriju veznog reda uzevši u obzir trendove modernog fudbala.

William Carvalho će se vratiti nakon odslužene suspenzije i zauzeti poziciju zadnjeg veznog. Mario i Silva sa strana i tik ispred njih živi dokaz da Bayern ne pravi greške kada su u pitanju pojačanja, pogotovo ona za koja izdvoji 45 miliona eura – otkriće prvenstva, Renato Sanchez. Nani će praviti društvo Ronaldu u vrhu napada, a njihovo pozicioniranje i navike u igri bi u mnogome mogle uticati na razvoj utakmice.

Pogba i društvo će biti na testu karijere

Jedan od osnovnih fudbalskih postulata kaže da ko kontroliše sredinu terena, kontroliše i utakmicu. Ne postoji jedan ispravan odgovor ni način kako da se to uradi. Francuzi su na ovom prvenstvu nevjerovatnim fizičkim predispozicijama i superiornošću u duel-igri uspjevali gospodariti prostorom i dozvoliti mali broj čistih prilika.

Uskim pozicioniranjem u veznom redu Francuzi dopuštaju fizičkim predispozicijama da dođu do izražaja i tako kontrolišu sredinu terena (fotografija broj 2)
Uskim pozicioniranjem u veznom redu Francuzi dopuštaju fizičkim predispozicijama da dođu do izražaja i tako kontrolišu sredinu terena (fotografija broj 2)

No, prvi put na turniru će protiv sebe imati protivnika koji ima slične afinitete u igri, kojem je prva misao ne povući potez koji će ga ostaviti izloženim i koji uživa u neutralisanju poteza i akcija s druge strane. Francuzi obzirom na renome, domaći teren i ulogu favorita u finalu će morati povlačiti prve i prave poteze.

Presing je dokazana iako nedovoljno provjerena opcija. Uspješnom se pokazala u polufinalnom susretu i ovdje može biti način kako stvoriti inicijalnu prednost. Vezni red na čelu s Pogbom, uz Matuidija i Sissoka kao dokazanim igračima načelno ima prednost u odnosu na uglavnom neiskusni vezni red Portugala. Moraju biti na nivou ukoliko žele trofej.

Deschamps je u skladu sa renomeom u završnici turnira brzinu u zadnjoj liniji našao u Umtitiju. Njegov nastup će posebno biti pod lupom obzirom da mora kontrolisati prostor iza leđa vremešnog Evre u koji će sigurno utrčavati Nani i Ronaldo. S dva napadača pozicioniranim između protivničkih štopera i bekova Portugalci će nastojati vezati kompletnu zadnju liniju Francuza i smanjiti im svakako tanke napadačke opcije.

Potencijalni sastavi
Potencijalni sastavi

Konačan uspjeh ili neuspjeh će ovisiti o kontrolisanju igre tandema u vrhu francuskog napada. Ukoliko Portugalci dopuste Francuzima da dugim loptama pronalaze Girouda i ostave prostor između linija za nekontrolisana utrčavanja Griezmanna, ovaj će to znati iskoristiti.

Slično će na drugoj strani fokus odbrane biti na Ronaldu. Igrač koji odluke donosi u milisekundi je spreman u svakom trenutku utakmice nanijeti nepopravljivu štetu. Ipak, Ronaldo nije jedini igrač od kojeg prijeti opasnost. Francuzi moraju voditi računa o utrčavanjima oko Ronalda i prostoru koji je nastao njegovim kretanjem. Možda nemaju klasičnog napadača, ali bilo ko na ovom nivou je sposoban pogoditi ako se nađe usamljen. Na kraju, nije važno odakle je gol došao, finala su svakako za pobjeđivanje.