Nogomet
381

Stigli na korak do sna: Zmajevi savladali Lihtenštajn rezultatom 4:1

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Mundijal, koji će se 2014. godine održati u Brazilu, BiH je deklasirala Lihtenštajn sa visokih 4:1. Džeko je mrežu gostiju zatresao dva puta, a po jednom su pogodili Misimović i Ibišević. Strijelac za goste bio je Hasler.

Izabranici Safeta Sušića sigurnom su igrom stigli do vrlo važna tri boda. Osvajanje kompletnog plijena stigli su na korak do sna. Za odlazak na smotru najboljih reprezentacija na planeti Spahić i saigrači trebaju u utorak pobijediti Litvaniju u gostima.

BiH je meč u Zenici dočekala kao veliki favorit. Tako su se igrači našeg nacionalnog tima ponašali na terenu. Već u prvih deset minuta ozbiljnije su u dva navrata zaprijetili golmanu Peteru. Prvo je Džeko u 5. minuti sjajno šutirao sa lijeve strane. Ipak, čuvar mreže gostiju istakao se sjajnom intervencijom.

Zmajevi postigli četiri pogotka za 12 minuta

U narednom napadu sjajnu asistenciju Pjanića volejom je u gol pokušao pretvoriti Medunjanin. No, bio je neprecizan. Gosti su najveći dio vremena provodili u teškom defanzivnom grču.

Igrao se 15. minut kada je Misimović pokušao postići pogodak, ali je i ovaj put Peter ponovo istakao. Nakon toga reprezentativci Lihtenštajana počeli su igrati malo ofanzivnije. To je mobiliziralo naše koji su iskoristili prostor koji je ostavljen na polovini izabranika Renea Pauritscha.

Bunker protivnika razbijen je u 27. minuti. Misimović je uputio sjajan centaršut u šesnesterac gostiju gdje se najbolje snalazi Džeko koji glavom pogađa za 1:0.

Već u narednoj minuti napadač Manchester Cityja mogao je udvostručiti vodstvo. No, čuvar mreže Lihtenštajna je loptu izbio u korner. Međutim, bio je nemoćan u 34. minuti. Lulić je nakon centaršuta proigrao Misimovića koji je zakucao loptu u mrežu za 2:0.

Zmajevi su imali veliki posjed lopte, zbili su protivnika doslovice u njegovih 40 metara. Igrao se 38. minut kada je Vršajević fantastično probio desni bok, sjajno centrira, a Ibišević matirao Petera za 3:0.

Minut poslije nakon sjajne dubinske lopte Edin Džeko našao se "oči u oči“ sa golmanom gostiju, dobro reagira Peter je nemoćan. Zmajevi su poveli 4:0. Velike ovacija sa tribina Bilinog Polja doživio je popularni Pape u posljednjim minutama prvog poluvremena.

Visokim vodstvom našeg državnog tima otišlo se na odmor.

Hasler matirao Begovića

U nastavku naši nastavljaju igrati ofanzivno. Ibišević je u 46. minuti glavom šutirao preko gola. I taman kada smo mislili o petom pogotku koji će Lihtenštajn potpuno demoralizirati gosti su postigli gol. Nepažnju odbrane bh. tima iskoristio je Hasler koji je matirao Begovića u 60. minuti.

Potom je Sušić izvršio tri izmjene. Ibričić je ušao u igru umjesto Medunjanina, Hajrović je zamijenio Pjanića, dok je debitant Kvržić zauzeo Lulićevo mjesto. Nastavak meča protekao je u mirnom tempu.

U 77. minuti tandem koji je kreirao treći gol Vršajević – Ibišević ponovo je bio na sceni. Nogometaš Hajduka dobro je asistirao za napadača Zmajeva. No, popularni Vedo nije bio precizan.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.BiH ostaje lider grupe G sa 22 osvojena boda u devet odigranih utakmica. Zmajevi u utorak u Kaunasu igraju presudnu utakmicu kvalifikacija.

Tok utakmice BiH-Lihtenštajn pogledajte ovdje.

Ostali rezultati grupe G:

Litvanija – Latvija 2:0 Grčka- Slovačka 1:0

Tabela:

  1. BiH 9 7 1 1 29:6 22
  2. Grčka 9 7 1 1 10:4 22
  3. Slovačka 9 3 3 3 9:8 12
  4. Litvanija 9 3 2 4 9:10 11
  5. Latvija 9 2 1 6 8:18 7
  6. Lihtenštajn 9 0 2 7 4:23 2

Preostale utakmice:

Grčka-Lihtenštajn Litvanija-BiH Latvija -Slovačka