Nogomet
34

Statistika pokazuje: Ovo je najlošiji start u kvalifikacijama za EURO

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH remizirala je sinoć u Zenici protiv Belgije. Rezultat je bio 1:1, a Zmajevi su ostavili dobar dojam. Igrali su hrabro i požrtvovano. Mogli su pobijediti, ali isto tako i izgubiti. Ipak, statistika prve tri utakmice dosadašnjeg kvalifikacionog puta u borbi za plasman na EP pokazuje da je ovo najlošiji start.

Dakako, brojke ne lažu, a one pokazuju da do sada nogometna reprezentacija BiH u prve tri utakmice kvalifikacija nikada nije osvojila samo 2 boda.

Naš državni nogometni tim prvi put je učestvovao u borbi za plasman na EURO koji je 2000. godine održan u Belgiji i Holandiji. U prva tri meča osvojena su 4 boda.

Dalje, u prva tri dvoboja kvalifikacija za odlazak na kontinentalnu smotru koja je četiri godine poslije održana u Portugalu tadašnji izabranici Blaža Sliškovića osvojili su 3 boda, dok je tri kvalifikacione utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo koje je 2008. godine održano u Austriji i Švicarskoj bh. nacionalna vrsta upisala jednu pobjedu, remi i poraz - dovoljno za 4 boda.

Trijumfom protiv Luksemburga otvorene su kvalifikacije za plasman na EURO koje je 2012. godine održano u Ukrajini i Poljskoj. U tri okršaja bh. tim je stigao do 4 boda.

Nadamo se da će u nastavku kvalifikacija Sušićeve trupe krenuti sa pobjedinčkom serijom i stići do željenog cilja - drugog mjesta koje garantira učešće na EP 2016. godine u Francuskoj.

Bh. reprezentacija do sada nikada nije učestvovala na EP-u, dok je bila sudionik Mundijala u Brazilu. To je bilo prvo učešće našeg državnog tima na velikom takmičenju.

Prve tri utakmice kvalifikacija za odlazak na EURO 2000. godine:

BiH – Farska Ostrva 1:0 BiH - Estonija 1:1 BiH – Češka Republika 1:3 Ukupno osvojena 4 boda.

Prve tri utakmice kvalifikacija za odlazak na EURO 2004. godine:

BiH – Rumunija 0:3 Norveška – BiH 2:0

BiH – Luksemburg 2:0 Ukupno osvojena 3 boda

Prve tri utakmice kvalifikacija za odlazak na EURO 2008. godine:

Malta – BiH 2:5 BiH – Mađarska 1:3 Moldavija – BiH 2:2 Ukupno osvojena 4 boda.

Prve tri utakmice kvalifikacija za odlazak na EURO 2012. godine:

Luksemburg – BiH 0:3 BiH – Francuska 0:2 Albanija – BiH 1:1 Ukupno osvojena 4 boda.

Prve tri utakmice kvalifikacija za odlazak na EURO 2014. godine:

BiH – Kipar 1:2 Vels- BiH 0:0 BiH – Belgija 1:1 Ukupno osvojena 2 boda.