Nogomet
0

Statistika: Nani je bolji od Ronalda!

Totalsport
Nani (Foto: AP)
Nani (Foto: AP)
Sky Sport je u nedjelju donio zanimljiv statistički podatak. Povod je bio stoti nastup Portugalca Nanija za Manchester United.

Upisao ga je sjajni 25-godišnji ofenzivni vezni nogometaš u derbiju petog premierligaškog kola protiv Chelseaja na Old Traffordu, pri čemu je zabio fantastičan pogodak iz daljine lijevom nogom za 2-0 vodstvo Fergusonove ekipe (završilo je 3-1).

Nagnalo je to Skyeve statističare da usporede prvih stotinu Nanijevih s prvih stotinu nastupa Cristiana Ronalda za premierligaški klub.

Podaci su vrlo znakoviti: Portugalci koje se često uspoređivalo premda igrači uopće nisu slični skupili su u tih stotinu nastupa praktički identičan broj minuta (6752 Nanijevih naprama 6705 Ronaldovih) i sasvim identičan broj golova (19-19). Ono što ih razlikuje jesu asistencije: Nani je saigračima podijelio 33, a Ronaldo gotovo tri puta manje – 12!

Jedino što ne ide u prilog Naniju a da nije spomenuto jest činjenica da je Ronaldo počeo karijeru u Unitedu s 18, a on s 20 godina. Ostalo govori samo za sebe.

Sveopćoj podcijenjenosti Nanijevih igračkih sposobnosti itekako je pridonio sam Alex Ferguson, koji često vlasitim odlukama zna podcijeniti jednog od najboljih svojih nogometaša od Ronaldova odlaska. Tako ga je prije nepuna tri mjeseca u finalu Lige prvaka na Wembleyu ostavio na klupi za rezervne igrače davši prednost Antoniju Valenciji i Park Ji-Sungu. Uveo ga je u igru tek u 69. minuti.