Njujorška berza
16

Startna cijena dionice Manchester Uniteda samo 14 dolara

Totalsport
Od petka ujutro na Njujorškoj berzi izlistane su dionice Manchester Uniteda. Početna im je cijena po inicijalnoj javnoj ponudi postavljena na 14 dolara po komadu.

Za vlasnike kluba ta je cijena razočaravajuća. Očekivali su vrijednost između 16 i 20 dolara, čime bi za tranšu od 16,7 miliona dionica, koja predstavlja desetpostotni vlasnički udio, u najboljem slučaju prikupili 334 miliona dolara. Ovako će, ne bude li cijena dodatno padala, a analitičari procjenjuju da je ionako precijenjena, prikupiti stotinjak miliona manje, točnije 233 miliona.

To bi značilo da ukupna tržišna vrijednost kluba iznosi 2,3 milijarde dolara, odnosno 1,5 milijardi funti. Američka porodica Glazer, 75-postotni vlasnici koji su na tržište emitirali petpostotni vlasnički udio u klubu, nadali su se da imaju u rukama kapital težak 2,1 milijardu funti.

Razlog smanjenoj početnoj cijeni neuspješan je pokušaj Malcolma Glazera da po jednu tranšu dionica plasira na burze u Hong Kongu i Singapuru, što planira učiniti u prvoj polovini godine.

Izlazak na najveće tržište vrijednosnih papira ima samo jednu svrhu: sanirati dobar dio velikog klupskog duga koji se kreće oko 423 miliona funti.