Ostavili su trag u Maksimiru
0

Stanić, Mujčin i Škoro, imena kojih se navijači Dinama rado sjećaju

Piše: E. Isanović
Edin Mujčin (Foto: Arhiv)
Edin Mujčin (Foto: Arhiv)
Vahid Halilhodžić je za kratko vrijeme napravio veliki posao u zagrebačkom Dinamu. U zadnjem kolu Evrospke lige, koje je na programu 15. decembra, "modri" će imati priliku da nakon dugo godina proljeće dočekaju u Evropi.

U posljednjim uspjesima tima sa Maksimira očit je bio rukopis trenera koji je rođen u Jablanici. Tim povodom pokušali smo napraviti listu bh. igrača koji su na naki način ostavili trag u aktuelnom prvaku Hrvatske.

U posljednja dva desetljeća mnogo nogometaša iz naše zemlje nosilo je dres Dinama. Neki su došli direktno kao pojačanje, dok su se pojedini prvo dokazivali u dugim klubovima. Svakako treba istaći da je većina njih stekla hrvatsko državljanstvo.

Kao što je poznato Bosna i Hercegovina je puna talenata, pa ne treba da čudi što ih je puno završilo na najbližem Zapadu.

Dakako, da je bilo svega i svačega; velikih i nezaboravnih majstora i prolaznika koji nisu ni zaslužili modru majicu. Neki nikada nisu ni upisali zvanični nastup.

U posljednjih dvadeset godina od bh. igrača modri dres su nosili ili nose: Bartolović, Bazina, Bekić, Ćorluka, S. Bošnjak, Golubica, Gvozden, Halilović, Dujmović, Ibrahimović, Jurčić, G. Jurić, M. Jurić, Karić, Madunović, Mešanović, Mujčin, Pavlović, Pandža, Peko, Pelak, V. Petrović, Prskalo, Stanić, Sivonjić, Z.Slišković, Šabić, Šašivarević, Tokić, Tomas, Vasilj i Vidačak.

Nabrojanima treba dodati i nogometaše koji su prije '90-tih sa dosta uspjeha igrali za Zagrepčane poput Harisa Škore, Radmila Mihajlovića, Denijala Pirića, Džemala Mustedanagića...

Ako bi morali napraviti listu od top-pet igrača iz naše zemlje koji su ostavili najdublji trag i pokazali autoritet na Maksimiru onda bi izdvojili Marija Stanića, Vedrana Ćorluku, Edina Mujčina, Miralema Ibrahimovića i Harisa Škoru.

Recimo i to da je u nedavnom razgovoru za Sarajevo-x.com izvršni dopredsjednik Dinama, Zdravko Mamić, izjavio je kako su prije dolaska Halilhodžića htjeli angažovati Amara Osima.

Također, najavio je da nije nemoguće da u budućnosti prvi šef struke Željezničara sjedne na modru klupu.

Tim sa Maksimira se pokazao kao zahvalan kupac, stoga ne treba da čude neke naredne bh. akvizicije u ovom klubu.