Bivša zvijezda Plavaca za Klix.ba
0

Stanić: Barca nabija komplekse, Chelsea čeka teško iskušenje

Piše: Edin Isanović
Mario Stanić je svoju uspješnu nogometnu karijeru počeo pisati u Dolini ćupova. Tokom bogate karijere nosio je dres mnogih klubova. Njegov nekadašnji klub, londonski Chelsea, u utorak navečer igra revanš utakmicu polufinala Lige prvaka. Stanić je za Klix.ba prognozirao ishod okršaja na Camp Nou stadionu. Kada smo mu spomenuli Chelsea, kratko je kroz smijeh rekao: "Davno sam ja igrao u njihovom dresu". Potom je istakao da engleski tim ima minimalnu prednost, ali da je sve ostalo na strani Barcelone.

Protiv Barce se može igrati samo na kontre

"Katalonci igraju nevjerovatan nogomet. Doduše, jesu izgubili od Reala u prvenstvu, za koji ja navijam, ali Messi i društvo nabijaju komplekse svima. Takvu dominaciju i takav posjed lopte na protivničkoj polovini još nisam vidio. Čim je neko blizu vašeg gola, veća je vjerovatnoća da ćete primiti pogodak. Protiv njih se može igrati samo na kontre, to je Chelesea radio u prvoj utakmici. Niko im se nije nametnuo pas-igrom. Mom nekadašnjem timu bit će izuzetno teško večeras. Čeka ih veliko iskušenje", naglasio je Stanić.

Prokomentarisao je i pobjedu Reala od 2:1, koja je vjerovatno odlučila pitanje prvaka Španije.

"Jesu ih pobijedili, ali Kraljevski klub nije imao baš puno uspjeha u posljednje vrijeme. Zahvaljujući ovom trijumfu oni su najvjerovatnije osvojili prvenstvo. Apsolutnu dominaciju u španskom nogometu u posljednje tri godine drži Barcelona. Možda je došlo do pada, što je normalno, a to sve ljubitelje nogometa čini napetim. To je draž najvažnije sporedne stvari na svijetu", rekao je Stanić.

Real i Chelsea se ne mogu porediti

Kaže da u uzvratnoj utakmici u Kataloniji očekuje reprizu sudara na Stamford Bridgeu.

"Siguran sam da će se Chelsea zatvoriti i tražiti šansu iz kontri. Naravno, volio bih da engleski tim prođe u finale, ali se bojim da su moje nade više na emotivnoj bazi. Ne vjerujem da će Barcelona ponovo propustiti šansu, koju će sigurno imati. U Londonu su imali tri ili četiri zicera, a na svom terenu će ih stvoriti najmanje pet ili šest. Nemojte zaboraviti još nešto, teren na Campu Nou stadionu ima možda i najveće dimenzije u Evropi i oni izuzetno dobro koriste širinu tog terena. A ako ćemo porediti Chelsea i Real Madrid, mogu samo reći da je to nemoguće. Real je puno kvalitetniji. Kraljevi su jedini uz rame Barci na Starom kontinentu, ali se može desiti da i jedni i drugi budu eliminisani iz najelitnijeg evropskog takmičenja. Za mene su izabranici Pepa Guardiole najbolji u Evropi. Imaju nevjerovatnu tehničku dotjeranost", prokomentarisao je Stanić.

Nekadašnji as Željezničara napominje da je pročitao izjavu Ivice Osima, koji je rekao da je nemoguće ne voljeti Barceloninu igru.

"Ta igra može biti dosadna, pošto stalno prezentiraju isto, ali su apsolutno nadmoćni. Pretpostavljam da će biti malo nervozniji nego inače. No, i oni su od krvi i mesa. Dva posljednja poraza to dokazuju. Nametnuti im se igrom i ritmom ne može, ali se Barcu može pobijediti", rekao je Stanić.

Nekadašnji nogometaš sarajevskog Željezničara i hrvatske reprezentacije spomenuo je i Messija.

"I on može imati dan kada nije na visokom nivou. Bez obzira na to što protiv Reala nije uspio šutirati prema golu, bio je opasan. Pa vidjeli ste da su po trojica ili četverica išli da ga blokiraju", zaključio je za naš portal Stanić.