Aranžman sa Slovencima
0

Stadion Grbavica će biti izgrađen nanovo i imat će tržni centar

Piše: Edin Isanović
Delegacija FK Željezničar ovih dana boravila je u Ljubljani. Pored prijateljske utakmice koju su "plavi" odigrali sa Olimpijom (bh. predstavnik poražen 5-3) dosta se govorilo i o izgradnji stadiona Grbavica, s predstavnicima slovenačke firme "Energoplan".

U ekskluzivnom razgovoru za Sarajevo-x.com Dejan Ćuk, idejni tvorac čitavog projekta, otkrio je neke finese.

"Odmah treba istaći da je potpisano pismo namjere i FK Željezničar treba da odgovori u narednih trideset dana. Naime, moraju se definisati imovinsko - pravni odnosi.Treba vidjeti koliko zemljišta pripada timu sa Grbavice. Naravno da je bolje da imaju što više. Ono što će vjerovatno najviše zanimati navijače jeste pitanje - kako bi trebao izgledati novi stadion? Prije svega, ako dođe do realizacije projekta, rušit će se postojeći i krenut će se od temelja", kaže magistar ekonomskih nauka koji je ovu titulu stekao u glavnom slovenskom gradu.

Također, Ćuk je naglasio da bi se u sklopu stadiona izgradio i trgovački centar.

"Ovo je projekat koji zahtijeva dosta rada. Svakako bi se vodilo računa da se zadrži duša i ambijent postojećeg. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da bi ostala lokomotiva kao simbol kluba. Neće biti identičan kao aktuelni stadion Olimpije, koji spada u red najljepših sa tim kapacitetom. On prima 16 hiljada gledalaca. Da je kojim slučajem imao kapacitet od 30 hiljada mjesta dobio bi od UEFA-e četiri zvijezdice. U konačnici, nova Grbavica bi imala 20 hiljada mjesta i bila bi ukopana u zemlju", kaže naš sagovornik.

Dejan, koji je inače vatreni navijač Željezničara, podvukao je da bi radove izvodila firma "Energoplan". Nije mogao reći koliko bi koštao čitav projekat. Napomenuo je da će trebati još puno strpljenja i saradnje na svim nivoima da bi došlo do realzacije svega navedenoga.

Na kraju treba istaći da je plava delegacija u Ljubljanu stigla 29. novembra. Bili su smješteni u hotelu Mons. Dan poslije, u ranim jutarnjim satima, organizovan je obilazak stadiona Olimpije. Nakon toga, pod vodstvom Vite Dimitrijevića (veterana Olimpije) otišli su na ručak gdje su ih sačekali Brane Oblak, Danilo Popivoda, Radosav Bečejac.

U popodnevnim satima organizovan je prijem kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.