Nogomet
32

Šta se dešava sa turskim nogometom: Namještanje utakmica, tuče i pucnjava

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski prvoligaš i jedan od tri najtrofejnija kluba zatražio je i zvanično da se prekine turska liga. Naime, nakon što je napadnut njihov autobus poslije utakmice sa Trabzonsporom, uprava Fenera smatra kako sve utakmice treba odgoditi do daljnjeg.

Nakon subotnje utakmice protiv Rizespora, nogometaši Fenera krenuli su klupskim autobusom prema aerodromu, odakle su trebali otputovati za Istanbul. No, u blizini Trabzonspora autobus je napadnut kamenjem, te je otvorena i vatra iz nepoznatog oružja. Teško je povrijeđen vozač autobusa, a igrači su preživjeli šok.

Nogometni savez Turske (TFF) je saopćio kako su zbog napada do daljnjeg odgođene dvije naredne utakmice Fenerbahčea. Odgođena je utakmica četvrtine finala Kupa Turske u kojoj se u utorak 7. aprila Fenerbahče trebao sastati sa ekipom Mersin Idmanyurdu. Također je odgođena i naredna utakmica turske Super lige u kojoj se Fener 13. aprila trebao sastati sa Bursasporom.

Iz uprave Fenerbahčea ranije je saopćeno da bi nakon sinoćnjeg incidenta trebalo odgoditi sve naredne utakmice u ligama, a ministar unutrašnjih poslova Sebahattin Ozturk tvrdi da za takvo nešto nema potrebe.

“Odgađanje utakmica na stadionima spada u red nadležnosti saveza. Međutim, lično smatram da u Turskoj nema sigurnosnih problema zbog kojih bi trebalo odgađati ili poništavati neka sportska takmičenja”, tvrdi ministar, a prenosi Daily Sabah.

Za sada se o motivima napada samo nagađa. Između Trabzonspora i Fenera već duže vrijeme postoje tenzije koje datiraju još iz 2011. Naime, nakon što je ustanovljeno da je Fener 2011. namještao utakmice, Trabzonspor je zatražio da njima bude dodijeljena titula prvaka. Ipak, Fudbalski savez Turske odbio je taj prijedlog. Fenerbahče je 2011. godine 18. titulu prvaka osvojio u posljednjem kolu zahvaljujući boljoj gol-razlici.

No, posljednji događaji samo su kap koja je prelila čašu, smatraju mnogi u Turskoj. Česti navijački neredi, posebno kada se igraju veliki derbiji, velika su mrlja na tursku nogometnu ligu.

Pored navijačkih nereda, turski fudbal potresala je i korupcija i skandali oko namještanja utakmica. U julu 2011. u Turskoj je uhapšeno blizu 60 osoba, među njima i dva igrača Fenerbahčea, potpredsjednik i šef finansija istanbulskog giganta. Sumnja se da je samo u toj sezoni u prvoj i drugoj turskoj nogometnoj ligi bilo namješteno ukupno 19 susreta.