Nogomet
4

Šta o smanjenju Premijer lige BiH misle oni kojih se to najviše tiče

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kao što je ranije u razgovoru za portal Klix.ba najavio potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Darko Ljubojević, ideja o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH će biti predložena na sljedećoj skupštini NSBiH. Nakon Sarajeva, Željezničara, Širokog Brijega, Zrinjskog i Borca, ideju su pozdravili Mladost, Sloboda, Zvijezda, pa i Drina, dok su se u Radniku izjasnili da im to trenutno ne odgovara.

Čelnici Zvijezde su uglavnom za smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH.

"Sljedeće sedmice ćemo imati sjednicu Predsjedništva na kojoj ćemo govoriti o smanjenju lige, ali moje lično mišljenje je da trebamo smanjiti broj klubova u Premijer ligi BiH kako bismo dobili na kvalitetu. Liga 12 je model koji bi nama najviše odgovarao, a primijeniti bi se mogao od sezone 2016/2017. NSBiH će zahtijevati bolju infrastrukturu, zbog čega bi vjerovatno otpali manji klubovi koji nemaju sredstva. Koliko je to pravedno, to je druga stvar", izjavio je predsjednik Upravnog odbora FK Zvijezda Sadan Imamović.

U FK Mladost Velika Obarska su spremni prihvatiti model Premijer lige BiH od 12 klubova.

"Što se nas tiče, ideja o smanjenju lige nije sporna, jer će to doprinijeti kvalitetu i podići Premijer ligu BiH na viši nivo. Bez obzira na našu poziciju na tabeli, mi smo i dalje za smanjenje lige. Smatram da je liga od 12 klubova najprihvatljivija", jasan je bio predsjednik FK Mladost Velika Obarska Borko Blagojević.

FK Sloboda je prošle sezone izborio povratak u Premijer ligu BiH. U tuzlanskom klubu smatraju da je model lige od 12 klubova moguće uvesti u sezoni 2016/2017., ali da se klubovima prethodno omoguće sredstva za adekvatnu pripremu.

"Svi uglavnom dijelimo isto mišljenje o smanjenju lige. Evidentno je da ono donosi kvalitet nogometa i veću zainteresovanost publike. Bojim se situacije u društvu i ekonomije, nije loše da se liga smanji, ali se klubovima mora pomoći da stvore uslove za to. U ovom trenutku je za skraćenu ligu spremno šest ili maksimalno osam klubova. Svi ostali imaju velikih problema. Smanjenje lige je proces koji treba da traje, treba nam vremena. Uvođenje takvog modela je moguće u sezoni 2016/2017. Potrebno je izvršiti analizu i utvrditi šta je najbolje. Za početak bi bila dobra liga od 12 klubova", rekao je potpredsjednik FK Sloboda Amer Karabegović.

Premijer ligu treba smanjiti, ali postepeno

Predsjednik FK Drina Mićo Jevtić tvrdi da klub iz Zvornika prihvata ideju smanjenja lige, ali da se ona mora realizirati postepeno dok se ne dobije liga od 12 klubova.

"Mi smo pri dnu tabele, ali smo za smanjenje lige BiH kako bi se popravio kvalitet. Međutim, nismo za drastično smanjenje lige, nego to mora ići postepeno, dok na kraju ne dobijemo ligu od 12 klubova. Taj model je pristojan i dobar", kazao je Jevtić.

Prije komentara na ideju o smanjenju lige sportski direktor FK Radnik Bijeljina Boro Đokić je istakao problem infrastrukture.

"Imamo najveći problem bh. nogometa, a to je katastrofalna infrastruktura. Nismo u mogućnosti da dovodimo skupe igrače, a zbog infrastrukturalnih problema nismo ni u stanju da proizvedemo naše nogometaše. Moje je mišljenje da nogometni klubovi ne mogu sami riješiti taj problem bez pomoći države i NSBiH. Tek nakon rješavanja tog problema možemo razmišljati o smanjenju lige i da li je to opravdano. U ovom trenutku bi realno bilo da ligu čini tek osam klubova s obzirom na stadione, prilaze, svlačionice", izjavio je Đokić.

Stav FK Radnik je da se sa promjenom modela lige još sačeka.

"Nama u ovom trenutku ne odgovara smanjenje lige jer se borimo za opstanak, međutim, jasno je da se to neće dogoditi već sljedeće sezone. Ako bi se išlo na ligu sa 12 ili 10 klubova, mnogi bi se klubovi našli u veoma teškoj situaciji jer jedva preživljavamo i ovako, a ne u nekom nižem rangu. Dakle, stav FK Radnik je da se sačeka nekoliko godina. Mi trenutno ulažemo 250.000 KM u infrastrukturu, radimo na rekonstrukciji glavnog terena, kao i na pomoćnom terenu i svlačionicama. Vjerovatno ćemo u drugom dijelu prvenstva igrati na strani, ali nam je najvažnije da stvorimo uslove i potom se ozbiljnije borimo u prvenstvu", dodao je Đokić.

Zimska pauza za jedne preduga, za druge ne

Problem loše infrastrukture je prvi razlog duge zimske pauze, tvrde iz Zvijezde.

"Pauza je preduga. Neću reći da je prvenstvo završeno previše rano, jer ćemo koliko-toliko sačuvati terene, ali tri mjeseca bez nogometa su previše. Problem su mala ulaganja u infrastrukturu, rijetki su klubovi koji imaju dobre terene. Zvijezda ima dva terena, a imamo i plastičnu podlogu za treći teren koju ne možemo položiti jer nam treba više od 100.000 KM. Tereni u BiH su izuzetno loši", rekao je Imamović.

U FK Radnik su također za kraću zimsku pauzu.

"Preduga je zimska pauza od tri mjeseca, dok je ljeti kratka, pa igrači ne mogu da se odmore. Prvenstvo treba produžiti u svakom slučaju", istakao je Đokić.

S kolegama se složio i predsjednik FK Mladost Velika Obarska.

"Pauza je preduga, ljudi prestanu razmišljati o nogometu, forma igrača padne, a onda idu pripreme, ponovno vraćanje forme... Treba nam kraća pauza, prvenstvo bi se trebalo završiti oko 15. decembra, a pripreme početi 15. januara. Igračima treba odmora, ali je ova pauza preduga", jasan je bio Blagojević.

U taboru Slobode i Drine nemaju zamjerki na trajanje zimske pauze.

"Sloboda je zakazala prozivku za 12. januar. Prava pauza traje dva mjeseca, imamo i pripreme, a onda potom ligu od tri mjeseca. Sve to treba računati", izjavio je Karabegović.

"Ova pauza nije preduga, prema mom mišljenju je optimalna za odmor, pripreme i pojačanja", rekao je Jevtić.