Sve će biti poznato u 13 sati
0

Šta će nam donijeti žrijeb u Krakowu?

Piše: Edin Isanović
"Zmajevi" će danas saznati suparnika u dodatnim kvalifikacijama za plasman na Evropsko nogometno prvenstvo koja se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj. Predstavljamo vam reprezentacije koje bi mogle biti suparnik našoj nacionalnoj nogometnoj vrsti.

Mogući suparnici su Portugal, Hrvatska, Republika Irska i Češka. Zanimljivo, od mogućih suparnika samo je Portugal bio na posljendnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Portugal

Eliminisali su nas u baražu prije dvije godine. Portugal ima vrlo potentnu ekipu. Jaki su u svim linijama, posjeduju kvalitetne alternative. Najopasniji nogometaši su im u sredini i na bokovima. Izuzetno su tehnički potkovani. Najveći problem je nedostatak odgovornosti na protivnički presing, sa kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Priliku za direktan plasma propustili su u dvoboju sa Danskom u utorak navečer kada su poraženi 2:1.

No, ne smije se zaboraviti da su u prijateljskom okršaju savladali moćnu Španiju 4:0. Ne mogu se ponositi nekim većim rezultatom, iako imaju kvalitetne igrače. Bilo bi ih dobro izbjeći u dodatnim kvalifikacijama.

Hrvatska

Na kontinentalnoj smotri u Austriji i Švicarskoj ostavili su odličan dojam. No, nakon poraza od Turske na jedanaesterce počinju padati. Preskočili su planetarni izlog nogometa u JAR-u.

I pored svih nastojanja nisu mogli dokučiti prvo mjesto koje je na kraju kvalifikacija za EP osvojila Grčka. U svom sastavu imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih nogometaša koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu.

Kao mana može im se pripisati velika oscilacija u igri, što su prezentirali i u posljednjim kvalifikacijama. Ipak, bilo bi ih dobro izbjeći.

Republika Irska

Na velikim takmičenjima nema ih od 2002. godine kada su učestvovali na Svjetskom prvenstvu. Za njih se može reći da su često nokautirani u baražu.

Ipak, u posljednje vrijeme igraju odlično. Disciplina, dobra atmosfera u ekipi glavni su aduti Iraca.

Nije ih lako nadtrčati, ni pobijediti, a nervoza i pogreške suparnicima se lako obiju o glavu. Kreacija i nogometna ideja nisu im na visokom nivou.

Sigurno je da će biti izuzetno neugodan protivnik, ali smo svi sigurni da se mogu eliminisati.

Češka

Mučili su se kroz posljednje kvalifikacije, a baraž su izborili nakon što je Španija savladala Škotsku. Nisu na nivou kao nekada, ali daleko od toga da su lagan suparnik.

No, po tradiciju su uvijek bili neugodni za sve reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije. Silno su motivisani i ne pomišljaju na preskakanje kontinentalne smotre.

Mana bi mogla biti liminitarnost igračkog kadra. Možda bi Česi bili najbolji izbor.

Ime svog protivnika BiH će saznati danas u 13 sati. Budite uz naš portal i saznajte ko će to biti.