Nogomet
74

Srušeni snovi: FIFA zabranila Xhaki, Behramiju, Džemailiju i Shaqiriju nastup za Kosovo

Piše: E. B.
Iako su se u Fudbalskom savezu Kosova nadali kako će okupiti sve najbolje igrače koji vode porijeklo sa Kosova, to se ipak neće desiti.

Nedavno su čak devetorica igrača dobila pravo nastupa za Kosovo, a čelnici FS Kosova su se nadali kako će FIFA odobriti i promjenu sportskog državljanstva četvorici igrača koji nastupaju za Švicarsku - Granitu Xhaki, Valonu Behramiju, Blerimu Džemailiju i Xherdanu Shaqiriju.

Ipak, iz FIFA-e su dobili negativan odgovor. Prema pravilniku FIFA-e, kada se formira nova reprezentacija, svi igrači koji imaju pravo nastupa za tu novoformiranu selekciju mogu promijeniti sportsko državljanstvo, te su čelnici Kosova pompezno najavljivali kako će okupiti "Dream Team".

No, ono što su čelnici selekcije koja je nedavno odigrala svoj prvi službeni meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine (Finska - Kosovo 1:1) prešutili svojoj javnosti je jedna mala "sitnica". Naime, u FIFA-inom pravilniku stoji da "igrač može promijeniti sportsko državljanstvo ukoliko nakon uključenja nove zemlje u FIFA-u više ne odigra nijedan službeni meč za svoju aktuelnu reprezentaciju".

To u praksi znači da igrači koje Kosovo želi u svojim redovima nisu smjeli nastupati za druge reprezentacije nakon 13. maja ove godine, kada je Kosovo primljeno u FIFA-u.

S obzirom da su Xhaka, Behrami, Džemaili i Shaqiri nastupali za Švicarsku na Evropskom prvenstvu, oni su i definitivno izgubljeni za Kosovo, a FIFA je to i službenim putem dostavila krovnoj kući kosovskog fudbala. Osim igrača koji su nastupali za Švicarsku na Euru, za Kosovo također neće moći nastupiti nijedan igrač koji je igrao za Albaniju na smotri najboljih evropskih reprezentacija.