Italija
0

Srpskim huliganima petogodišnja zabrana ulaska na sve stadione

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Osmorici srpskih navijača koji su divljali u Đenovi i uhapšeni 12. oktobra, na utakmici Italija - Srbija, izrečena je petogodišnja zabrana ulaska na stadione širom svijeta, javila je Radio-televizija Srbije.

To je prva izrečena mjera srpskim navijačima, koji se nalaze u zatvoru u Đenovi i čekaju ishod sudskog procesa koji se vodi protiv njih, nakon što je sud prolongirao odluku i zatražio dodatno vrijeme da bi kompletirao informacije o huliganima na osnovu kontakata sa srpskim državnim organima.

Izgrednici su, prema sporazumu o priznanju krivice koji je sud odbacio, mogli da dobiju kaznu od dvije godine zatvora. Ta kazna bila bi zamijenjena protjerivanjem i zabranom ulaska u Italiju u narednih 10 godina. Pošto je sudija odbio taj sporazum, navijačima prijeti sudski proces i, vjerovatno, kazna zatvora od četiri godine sa mogućnošću uvećavanja za jednu trećinu, zbog otežanih okolnosti pod kojima je krivično djelo izvršeno.

Osmorica srpskih navijača uhapšena su odmah poslije prekida utakmice Srbija-Italija u Đenovi, gdje su izazvali seriju incidenata na stadionu i oko njega, a prije utakmice su upali i u autobus srpske reprezentacije i napali golmana Vladimira Stojkovića.

Izgrednici su zapalili autobus u ograđenom dijelu stadiona, gdje ih je policija smjestila, a u kanonadi kamenica, polomljenih flaša i dimnih bombi povrijeđeno je 25 osoba, piše list "Blic".