Ekskluzivno za Sarajevo-x.com
0

Srna: "Nadam se da će mi Istanbul biti sretan"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
"Bremenska ekipa je pokazala snagu u duelima sa HSV-om. Zaslužuju najveći respekt. Olić mi je prenio neke detalje."

Darijo Srna je kapiten Šahtara iz Donjecka i večeras će u finalnom dvoboju Kupa UEFA predvoditi svoj tim u pokušaju osvajanja trofeja u takmičenju koje je po rejtingu odmah iza Lige prvaka. Sa druge strane stajaće njemački Werder. Naime, ovo će biti posljednje 38. finale, jer će od naredne sezone nositi naziv Evropska liga. Kada smo stupili u kontakt sa hrvatskim reprezentativcem i zamolili ga za razgovor u raspoloživom tonu je odgovorio: "Zašto da ne, ne mogu ja odbiti svoje Bosance."

To je izjavio jer je porijeklo njegovog oca iz naše domovine. Odmah smo prešli na finalni sudar.

Šta očekujete od dvoboja sa Werderom?

Mislim da bi za klub i za mene bilo fantastično osvojiti Kup UEFA, pogotovo u posljednjoj sezoni pod ovim nazivom. Zbog toga i jesmo ovdje. Svi smo željni velikog rezultata.

Neće biti nimalo lako?

Svakako. Smatram da su šanse podjednake. Naš suparnik igra u jačoj ligi i imaju više iskustva, ali i mi imamo svoje adute. Ljudi pamte samo pobjednike, a mi ćemo učiniti sve da večeras podignemo pehar. Mukotrpno smo radili tokom cijele sezone i sada smo u odličnoj poziciji.

Werder će igrati bez Mertesackera (operisan), Diega i Almeide (nedostaju zbog kartona). Koliko je suparnik bez njih slabiji?

Sigurno je da neće biti isti. Naročito se to odnosi na izostanak Diega koji je glavni pokretač igre. Ipak, ko god dobije šansu da istrči na travnjak siguran sam da će dati sve od sebe. Bremenska ekipa je pokazala snagu u duelima sa HSV-om. Zaslužuju najveći respekt. Olić mi je prenio neke detalje.

Imaćete veliku podršku sa tribina?

Definitivno. Mnogo naših navijača već je doputovalo u Istanbul. Puno će nam značiti njihova pomoć. Naš trener Mircea Lucescu je dugo godina radio u Turskoj i zbog toga očekujemo da će domaći navijači bodriti Šahtar.

Vi ste zakupili avion za najužu rodbinu i prijatelje?

Tako je. Pored roditelja i brata biće i moji prijatelji. Zaista mi mnogo znači njihovo prisustvo na tribinama.

Nadate li se da će Vam se večeras posrećiti u zemlji koja vas je šokantno eliminisala na Evropskom prvenstvu?

Apsolutno. Još pamtim onaj nesretni poraz na kontinentalnoj smotri. Te dvije minute, minuta najvećeg uživanja i minuta najveće tuge, proganjaće me cijeli život. Ipak, iskreno se nadam da će mi Turska večeras biti sretna, naročito što se radi o utakmici koja mi je jedna od najvažnijih u karijeri.

Italijani najuspješniji

Utakmica se igra na stadionu Sükrü Saraçoglu u Istanbulu, s početkom u 20.45 sati. Dvoboj sudi Medina Cantalejo (Španija). Werder i Šahtar nikada do sada nisu igrali međusobno. Obje se ekipe bore za svoj prvi trofej u ovom takmičenju, a Šahtar i za prvi naslov bilo kojeg ukrajinskog kluba u Kupu UEFA. Trener Werdera, Thomas Schaaf nastojat će proslaviti desetu godišnjicu na klupi svog kluba s drugim evropskim trofejom. Werder je 1992. godine osvojio bivši Kup pobjednika kupova, a današnji prvi šef struke je u tom uspjehu učestvovao kao igrač bremenskog tima.

Najuspješniji u ovom takmičenju su Italijani koji imaju devet trofeja, a od tih devet Juventus i Inter osvojili su po tri, Parma dva, dok je Napoli jedan put bio pobjednik Kupa UEFA. Uz pomenute italijanske klubove koji su po tri puta bili na pobjedničkom postolju to je još jedino uspio engleski Liverpool. Na putu do finala Šahtar je igrao u Ligi prvaka, a nakon eliminacije u Kupu UEFA preskočili su sve prepreke (Tottenham, CSKA Moskva, Marseille i Dynamo K.). I njemačka ekipa je igrala u najelitnijem klupskom takmičenju, ali nisu uspjeli da prođu grupnu fazu. Zato su rušili sve suparnike u takmičenju koje je po rejtingu odmah iza Lige prvaka. Redom su padali Milan, St. Etienne, Udinese i HSV.