Nogomet
0

Srbijanac Milorad Mažić sudi na SP-u u Brazilu

Anadolija
Milorad Mažić (Foto: AFP)
Milorad Mažić (Foto: AFP)
Milorad Mažić, najbolji srbijanski sudija, dijelit će pravdu na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu, potvrdio je za Anadoliju Zoran Petrović, jedna od najboljih arbitara bivše Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije, danas član Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije i osoba koja delegira "ljude u crnom" za utakmice srbijanske Super lige.

Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) na jučerašnjem sastanku u Zurichu (Švicarska) odredila je 25 sudija i njihovih pomoćnika za Mundijal, koji će se održati od 12. juna do 13. jula ove godine u Brazilu.

"Iz FIFA-e su nam zvanično potvrdili da će uz Mažića na SP kao asistenti Dalibor Đurđević i Milovan Ristić, te će oni činiti srpski trio na Mundijalu na što smo posebno ponosni. Velika je čast što su izabrani kao jedini iz ovog dela sveta, što je dokaz da posjeduju izuzetan kvalitet i pored toga što sude u relativno lošoj ligi. Uveren sam da daleko mogu dogurati na SP jer će su neutralni, odnosno moći suditi sve utakmice zato što reprezentacija njihove zemlje nije učesnik šampionata“, kazao je Petrović.

FIFA je odredila 25 sudija i po njihova dva pomoćnika, kao i po osam parova rezervnih arbitara za suđenje na SP u Brazilu iz ukupno 43 zemlje svijeta. Oni će do SP biti testirani u tri navrata, kako bi što spremniji fizički i psihički dočekali najveću fudbalsku smotru planete.

"Iako je doskora bio najbolje rangirani FIFA sudija sa prostora bivše SFR Jugoslavije, Slovenac Damir Skomina neće biti arbitar na SP, što je veliko iznenađenje", rekao je Petrović. Dakle, uz reprezentacije BiH i Hrvatske, koje će se takmičiti na SP, iz naše regije u Brazil će i trojica sudija iz Srbije.