Cilj je unaprijediti nogomet u regiji
0

Srbi i Bugari prave regionalnu ligu bez bh. i hrvatskih klubova

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema pisanju portala Blic.rs, predstavnici srbijanskih klubova Partizana i Crvene zvezde razgovaraju sa čelnicima bugarskog CSKA o mogućem osnivanju balkanskog fudbalskog saveza.

Bugarski mediji pišu da će tema razgovora biti i pokretanje balkanske fudbalske lige u kojoj bi igrali Partizan, Crvena zvezda, CSKA, neki timovi iz Bugarske, Rumunije, Turske i Grčke.

Ove razgovore će voditi generalni direktor CSKA iz Sofije Dragoljub Simonović, a ideja o ovoj ligi je nastala nakon prijateljskog susreta Zvezde i Lokomotive.

Međutim, početkom godine se također govorilo o balkanskoj ligi u kojoj bi se takmičila 22 kluba. U njoj ne bi učestvovali prvoplasirani klubovi iz regiona koji nastupaju u evropskim takmičenjima. U toj su se ligi trebali takmičiti klubovi iz sredine tabele fudbalskih prvenstava zemalja u regiji. Cilj ovakve lige je poboljšati kvalitet fudbala. Također, svi klubovi bi imali veliku finansijsku korist.

Izostanak najvećih balkanskih klubova bi eliminisao i opasnost od sukoba velikih navijačkih grupa. Balkanska liga u ovom formatu je trebala startovati od ove jeseni, ali se to nije dogodilo. Vidjet ćemo da li će uopće doći do toga, kao i da li će biti pozvani i neki bh. klubovi.