Nogomet
39

Sportsko društvo Sloboda iz Tuzle danas slavi 95. rođendan

Piše: D. Brkić
Uprava i igrači Slobode 1939. godine (Foto: Historijski muzej BiH)
Nekada Radničko sportsko društvo Sloboda, danas samo Sportsko društvo Sloboda, ovoga 30. novembra 2014. godine slavi svoj 95. rođendan. Istina bez centralne manifestacije, ali se taj itekako značajan datum za gradsku historiju osjeća snažno u srcima svih onih koji vole crveno-crne boje.

Posljednjeg dana novembra davne 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče osnovano je sportsko društvo u Tuzli. Bolje rečeno osnovan je Fudbalski klub Gorki, koji će potom promijeniti ime u Hajduk, a od 1929. godine i u Sloboda.

Upravo je fudbalski klub bio i ostao temelj sportskog društva, a kasnije su formirani košarkaški, atletski, rukometni, kuglaški, bokserski i mnogi drugi klubovi. Danas Sportsko društvo Sloboda okuplja 14 sportskih ekipa u svojoj porodici, a poslije godina stagnacije fudbalski, košarkaški i rukometni klub vratili su se u elitni rang, dok su kuglaši osvojili titulu prvaka BiH u prošloj sezoni.

Danas neće biti nikakvog obilježavanja ovog svijetlog datuma iz historije Tuzle. Pominje se kako će pojedini klubovi, poput košarkaškog, organizovati obilježavanje vrijednog jubileja, dok iz Sportskog društva, kao krovne institucije, za sada šute.

Svakako da se pri pomenu 95. rođendana SD Slobode ne smiju zaboraviti svi oni članovi crveno-crne porodice koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata i protekle agresije na BiH ugradili svoje živote za slobodu svih nas. Njima slava, a Slobodi u ime redakcije portala Klix.ba sretan 95. rođendan.