Nogomet
95

Sport u ekspanziji: Znate li da u BiH postoje 32 ženska nogometna kolektiva

Piše: E. M.
U Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine proteklih dana trenirale su buduće reprezentativke kadetske selekcije Bosne i Hercegovine, a u razgovoru za Klix.ba koordinatorica za razvoj ženskog nogometa Nermina Hadžibajrić govorila je o ženskoj nogometnoj sceni u našoj državi.
Nermina Hadžibajrić
Nermina Hadžibajrić

Trening kamp na kojem je vršeno selektiranje nogometašica za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u Zenici je trajao tri dana, kako bi se uskladile finansijske mogućnosti i želje stručnog štaba da se još jedna talent grupa nogometašica okupi i na ljeto 2015. godine.

"Zbog finansijskih razloga kamp smo morali održati u trajanju od tri dana jer sve što traje duže košta i Savez pa smo se odlučili za ovu varijantu da bi i na ljeto mogli organizovati još jedan kamp. Mislim da djevojčice uzrasta do 15 godina, koje nemaju nikakvog takmičenja, barem zaslužuju ova selektivna okupljanja da bi ih zadržali u njihovim klubovima i reprezentacijama, te da vide da se njihov trud i rad isplati", izjavila je Hadžibajrić za Klix.ba.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Okupljanju se odazvalo oko 30 nogometašica iz 16 klubova i škola nogometa iz cijele Bosne i Hercegovine, a u tri dana, koliko je trajao selektivni kamp, pokazale su zavidan kvalitet.

"S obzirom da je ovo najmlađa selekcija sa kojom mi radimo, tu ima dosta rada i truda u koji se treba uložiti u budućnosti, ali vidi se da ima pomaka. Unazad dvije godine ovakav kamp smo organizovali u Međugorju i baš sam komentarisala sa kolegama da klubovi rade profesionalnije sa igračicama s obzirom da su današnje igračice došle spremnije nego što je to bio slučaj prije dvije godine", dodala je Hadžibajrić.

Ona je istakla da je u proteklom periodu na području Bosne i Hercegovine došlo do velike ekspanzije ženskih klubova. Prije je u Bosni i Hercegovini bilo dvanaest klubova, a unazad dvije godine taj broj je porastao na 20, dok 2015. godine postoje čak 32 registrovana ženska nogometna kluba i škole nogometa.

Nermina Hadžibajrić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nermina Hadžibajrić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"U osam klubova koji nastupaju u Premijer ligi imamo oko 700-800 registrovanih igračica i smatram da je to mali broj s obzirom da imamo toliko škola koje nisu registrovale svoje igračice gdje nemamo nigdje evidenciju o njima. U budućnosti bi trebalo apelovati na kantonalne saveze da izvrše registraciju igračica da bismo znali koliko njih igra nogomet u našoj zemlji", izjavila je Hadžibajrić.

Istakla je i da nemaju sve djevojke mogućnosti da igraju jer u njihovim sredinama ne postoje klubovi ili škole, tako da je u narednom periodu potrebno raditi na popularizaciji ženskog nogometa u cijeloj Bosni i Hercegovini na taj način da se svaka igračica koja ima želju može priključiti nekom klubu čime bi se ispunili zahtjevi FIFA-e i UEFA-e.

Nermina Hadžibajrić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nermina Hadžibajrić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Našu mrežu ženskog nogometa moramo razviti do te mjere da svaka djevojčica koja ima želju da igra, profesionalno, amaterski ili rekreativno, ima tu mogućnost i to će sigurno biti mukotrpan rad. U proteklom periodu dosta ulažemo i imamo veliku podršku generalnog sekretara Jasmina Bakovića, koji je ujedno i predsjednik komiteta za ženski nogomet pri UEFA-i, također uz saglasanog predsjednika Elvedina Begića, a vjetar u leđa nam daje direktor tehničkog odjela Denijal Pirić", zaključila je na kraju razgovora Hadžibajrić.

U nedjelju 1. februara u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici okupiti će se ženska kadetska reprezentacija koja će odraditi trodnevne pripreme u sklopu zimskog kampa.