Liga prvaka, 5. kolo
0

Spektakl u Milanu i englesko-njemački okršaji

Piše: N. J.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Večeras je na rasporedu preostalih osam utakmica 5. kola nogometne Lige prvaka u grupama E, F, G i H.

GRUPA E

Bayer - Chelsea

U Leverkusenu će snage odmjeriti ekipe koje zauzimaju prva dva mjesta u grupi - Bayer i Chelsea. Tim iz Londona je proteklog vikenda izgubio u Premiershipu na svom terenu od Liverpoola te će svakako nastojati popraviti dojam. Bayer bi pobjedom došao na prvo mjesto u grupi, s bodom prednosti ispred Chelseaja.

Valencia - Genk

Španski tim u ovom susretu važi za velikog favorita i sve osim njihove pobjede bi bilo senzacija. Valencia će se pobjedom ravnopravno uključiti u borbu za plasman u narednu rundu takmičenja.

Tabela: Chelsea 8, Bayer 6, Valencia 5, Genk 2.

GRUPA F

Arsenal - Dortmund

Englezima veliku prednost predstavlja činjenica da igraju na svom terenu, no tim iz Dortmunda je pobjedom u Minhenu protiv Bayerna proteklog vikenda pokazao da igra u velikoj formi. Osim toga, Nijemci moraju ostvariti dobar rezultat ako žele dalje, jer u ovom trenutku zaostaju velika tri boda za drugoplasiranim Marseillom.

Marseille - Olympiacos

Francuzi ne bi smjeli dozvoliti luksuz da kiksaju u ovom meču, jer bi im pobjeda širom otvorila vrata prolaza u narednu fazu takmičenja. Grci su u četiri utakmice osvojili tri boda i ne bi trebali biti ozbiljna prepreka ambicijama Marseilla.

Tabela: Arsenal 8, Marseille 7, Dortmund 4, Olympiacos 3.

GRUPA G

Zenit - Apoel

Bit će ovo vrlo zanimljiva utakmica. Kiprani su pokazali da se ne šale, što najbolje pokazuje njihov trenutni rezultat - prvo mjesto s osam osvojenih bodova. Ipak, Zenit bi ih pobjedom pretekao te zakoračio prema drugom krugu.

Shakhtar - Porto

Portugalski tim nije opravdao status makar blagog favorita u ovoj poprilično neizvjesnoj grupi. U značajnom su zaostatku za prvim dvjema ekipama i samo ih pobjeda vodi dalje. No, zasigurno Shakhtar ne spada u grupu protivnika koji lako gube na svom terenu.

Tabela: Apoel 8, Zenit 7, Porto 4, Shakhtar 2.

GRUPA H

Milan - Barcelona

Svi uslovi su ispunjeni da ovo bude istinski spektakl. Obje ekipe osigurale su prolaz dalje, budući da i nisu imali ozbiljnu konkurenciju u grupi za prva dva mjesta.

Bate Borisov - Plzen

Bjeloruski tim u ovaj susret ulazi s blagom prednošću jer igra na domaćem terenu. Također, Bate je i u bodovnoj prednosti u borbi za treće mjesto nad svojim protivnikom, ali u ovoj utakmici je nezahvalno prognozirati ishod.

Tabela: Barcelona 10, Milan 8, Bate 2, Plzen 1.