Nogomet
0

Španski nogometni savez pokrenuo postupak protiv Guardiole

Totalsport
Pep Guardiola (Foto: Reuters)
Pep Guardiola (Foto: Reuters)
Disciplinska komisija Španskog nogometnog saveza (RFEF) pokrenula je disciplinski postupak protiv trenera Barcelone Josepa Guardiole, jer je optužio suce za laganje u izvještaju s utakmice.

Guardiola, koji je prošle godine vodio Barcelonu do šest trofeja u isto toliko takmičenja, bio je isključen na gostovanju svog kluba u prvenstvu kod Almerije (2-2) 6. marta. Pomoćni sudija Jose Luis Gallego referirao je glavnom sudiji Carlosu Closu Gomezu da ga je po odluci Guardiola vrijeđao, iako televizijske snimke pokazuju suprotno.

Carlos Clos Gomez je isključio Guardiolu u 27. minuti, a u izvještaju je kasnije napisao kako je "Guardiola pomoćnom sudiji rekao da je svaku odluku donio krivo, te da ništa ne razumije"!

Guardiola je cijeli slučaj komentirao riječima da su "obojica lagali u izvještaju".

"Ne ponosim se svojim ponašanjem na toj utakmici. Mogu čak i prihvatiti da sam zasluženo bio isključen. Međutim, sudije s utakmice su u svom izvještaju lagale, stavili su mi u usta ono što nisam rekao. Zbog toga smo se i žalili", govorio je Guardiola.

Međutim, žalba njegovog kluba bila je odbijena, pa je Guardiola dobio zabranu vođenja svoje ekipe u 26. kolu, u kojem je katalonska ekipa kao domaćin pobijedila Valenciju s 3-0.

Rafael Alonso Martinez, šef istrage u postupku protiv Guardiole, ima na raspolaganju mjesec dana kako bi ustanovio da li je trener Barcelone kriv, te, ako jest, kakvu će mu kaznu odrediti.