As i Marca protiv Sporta i El Munda
26

FOTO+VIDEO / Španski mediji "ratuju" uoči El Clasica na Nou Campu

Klix.ba
Promadridski mediji, Marca i As, te oni koji stoje iza Barcelone, Sport i El Mundo Deportivo, ovih dana vode svojevrstan rat uoči El Clasica koji će se igrati u nedjelju na Nou Campu u Barceloni.
Ovako će Nou Camp izgledati u nedjelju
Ovako će Nou Camp izgledati u nedjelju
Uprava Barcelone odlučila je da u nedjelju stadion katalonskog diva bude obojen u crvenu i žutu, odnosno boje katalonske zastave, što je izazvalo veliko protivljenje promadridskih medija, koji smatraju da su ovakve provokacije Barcelone nedopustive i da moraju biti kažnjene.

Više od 98.000 papirnih dijelova koreografije naći će se na svakom od sjedišta Nou Campa.

Na jednoj od tribina bit će ispisano "Barça" plavim slovima. Osim ovoga, navijačka grupa Barça Fanatics pozvala je sve one koji će doći u nedjelju na najveći nogometni derbi na svijetu, da ponesu jednu katalonsku zastavu za zvijezdom ili neku od Barceloninih.

Kako sada stvari stoje, nakon 17 minuta i 14 sekundi utakmice, piše As, čut će se zvižduci za nezavisnost Katalonije. Naime, 1714. godine Barcelona je, nakon godinu dana opsade, pala u ruke trupa Philipa V.

"Katalonija nije Španija" - ovakvi transparenti sve češći su na tribinama stadiona Barcelone
Španska Marca je već napravila analizu onoga šta bi se moglo desiti sa Barcelonom u slučaju da Katalonija dobije nezavinost. Prema sadašnjim pravilima Španskog nogometnog saveza, Barcelona ne bi bila isključena iz Primere.

Međutim, pojedinci u ovoj autonomnoj španskoj pokrajini proučavaju mogućnost potpunog otcjepljenja od tamošnjeg saveza i osnivanja novog za koji bi tražili priznanje UEFA-e.