UEFA-in renking
4

Španski klubovi iduće sezone prestižu Engleze

Totalsport
Bilbao je napravio veliki posao za Špance (Foto: Arhiv)
Bilbao je napravio veliki posao za Špance (Foto: Arhiv)
Od maja 2008. godine engleski nogometni klubovi uvjerljivo predvode listu najuspješnijih nacija u UEFA-inim klupskim takmičenjima. Ta se prednost ove sezone sasvim istopila.

Uoči finalnih utakmica Lige prvaka i Evropske lige u sezoni 2011/12 engleski klubovi u zbroju pet zadnjih sezona imaju koeficijent 84.285, što je samo 1.252 indeksna boda više od Španaca. Gotovo je neminovno da iduće sezone dođe do smjene na vrhu, jer Englezi brane velikih 17.875 iz sezone 2007/08, kada su Španci osvojili "tek" 13.875 bodova, pa će svoj koeficijent sasvim sigurno odbraniti i podebljati.

Dosad su u ovoj sezoni Španci prikupili rekordnih 19.714 bodova. Niko u prošlosti rangiranja nije premašio brojku od 19.000. Sve to dogodilo se uz ispadanje Barcelone i Reala u polufinalu Lige prvaka, tačnije uz samo jednu pobjedu i jedan remi španskih divova u njihovim neuspješnim polufinalnim mečevima. Da su Real i Barcelona uspjeli, španski bi koeficijent ove godine bio u egalu s engleskim.

Situaciju su zato popravili Athletic Bilbao i Atletico Madrid, koji su izborili finale Evropske lige. Prve tri evropske nacije po UEFA-inom renkingu dobivaju pravo na direktno sudjelovanje triju najboljih prvoligaških klubova u Ligi prvaka, te pravo na dodatno mjesto četvrtoplasiranom klubu u kvalifikacijama za najkvalitetnije klupsko takmičenje na svijetu.

Tu Englezi ne moraju strahovati od pada jer pred trećeplasiranim Nijemcima imaju golemih devet bodova prednosti. Nijemci su zato ranije tokom sezone prestigli Italiju na trećem mjestu, te će oni iduće sezone u Ligu prvaka krenuti s 3+1 klubom, a Talijani samo s trima. Također su ove sezone Portugalci s petog mjesta zbacili Francuze, što će reći da je kolokvijalni izraz "lige petice" dobio novog člana.